Alexa Certify

BLOG

GOSTIVAR

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/gostivar-110065-750x250.jpg

GOSTIVAR

Turističke destinacije , 2 Komentara Feb 11, 2019

Gostivar je grad u severozapadnoj Makedoniji i sedište istoimene opštine Gostivar. Gostivar je istoimeno i istorijsko središte gornjeg dela oblasti Polog.
Grad se nalazi na u severozapadnom delu Republike Makedonije, na 65 km jugozapadno od Skoplja, glavnog grada države. Najbliži veći grad je Tetovo, 25 km severno.

Gostivar se smestio u gornjem delu istorijske oblasti Polog. Grad je položen u južnom uglu Pološkog polja, na mestu gde iz polja ishode putevi ka okolnim velikim planinama; ka Šar-planini na severu, planini Bistri na jugozapadu i planini Bukovik na jugu. U blizini grada se nalazi i značajna visoravan i najveći makedonski nacionalni park i skijaški centar, Mavrovo. Približna nadmorska visina grada je 520-530 m. U Gostivaru vlada umereno kontinentalna klima.

U blizini Gostivara, u selu Vrutok (5 km jugozapadno od grada) se nalazi izvor najveće makedonske reke, Vardara. Kroz sam Gostivar protiče rečica Donji Vir, koja se jugoistočno od grada uliva upravo u Vardar.

Šar planina je jedna od najvažnijih planina u Makedoniji, zajedno sa susednim planinama Korab i Bistra. Rasponom od 80 km prekrivena je snegom od novembra do marta ili aprila svake godine. Najviši vrh, Titov Vrv, nalazi se na 2.760 metara nadmorske visine.

Smešteno u severozapadnom delu Makedonije, Popova Šapka je još jedno zimsko skijaško područje. Nalazi se na planini Šar, na visini od 1.780 metara iznad nivoa mora, na samo 35 kilometara od glavnog grada Skoplja. Popova Šapka ima hotelski smeštaj. Posetioci koji nisu iz Republike Makedonije i drugih zemalja koriste ih. Popova Šapka je bila domaćin evropskog i balkanskog šampionata. Nedaleko od odmarališta, na planini je nekoliko malih glacijalnih jezera.

Komentari

Vesna

12.02.2020

Gostivar je grad koji obozavam skoro 40 godina i u koji dolazim svake godine.Lep i cist mali grad,visenacionalna sredina gde ljudi zive u skladu jedno sa drugim.Radujem mu se svaki put kad dodjem.

Gostivar je lep grad u Makedoniji blizu Mavrova i sa lepom okolinom.To je rodni grad familije Sofronijevic

25.10.2018

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA