Alexa Certify

BLOG

Kragujevac: Jedna od najboljih turističkih destinacija u Srbiji

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/kragujevac-jedna-od-najboljih-turistickih-destinacija-u-srbiji-112898-750x250.jpg

Kragujevac: Jedna od najboljih turističkih destinacija u Srbiji

Turističke destinacije , 0 Komentara Jan 31, 2023

Kragujevac je sa 150 hiljada stanovnika četvrti grad po veličini u Srbiji, i sjedište Šumadijskog okruga, a nalazi se oko 120 km južno od Beograda i odlično je povezan svakodnevnim autobuskim polascima.

Kragujevac je značajan privredni, kulturni, obrazovni i zdravstveni centar Šumadije, Pomoravlja i susjednih regiona i jedan od najjačih administrativnih, kulturnih, finansijskih, industrijskih i političkih centara u Srbiji.

Ime Kragujevac je nastalo od srpske riječi kraguj, što je vrsta jastreba koji se često lovio u srednjem vijeku na ovim prostorima. Značenje je sačuvano na gradskom grbu, gdje i danas ponosno stoji simbol ptice. Osnovan u 15. vijeku, Kragujevac je počeo da se razvija korak po korak, a njegova slava je kulminirala u zlatna vremena Miloša Obrenovića, kada je bio prestonica Srbije, u periodu od 1818. do 1841. godine.

Danas ovaj grad ima mnogo toga da ponudi. Mješavina brojnih restorana, kafića i pabova i noćnih klubova, zajedno sa istorijskom i kulturnom pozadinom prikazanom kroz brojne manifestacije kao što su OKTOH, BikeShov, Joakimfest, čini Kragujevac jednom od najboljih turističkih destinacija u Srbiji. Pored brojnih restorana, kafića i noćnih klubova, ima bogatu turističku ponudu, sastavljenu od istorijskih i kulturnih spomenika i raznih manifestacija.

Spomen park Šumarice: Izgrađen 1976. godine, ovaj spomen park, kao i muzej, podsjeća na jedan od najsurovijih zločina nacizma nad civilima na Balkanu, gdje je živote izgubilo više od 3000 ljudi u pokušaju nacista da potčini narod bivše Jugoslavije. Spoljašnjost muzeja je napravljena od crvene cigle kako bi prizivala rijeke krvi nevinih ljudi, bez stakla i prozora koji bi dali uvid u osjećanja zatvorenika. Dok pozadina spomen parka nije tako svijetla, danas ima svrhu da se sjeća hrabrih. Kompleks je okružen ogromnim zelenim parkom koji pomaže ljudima da se opuste i uživaju u ovim mirnim vremenima.

Prva kragujevačka gimnazija: Sagrađena od strane nepoznatog autora 1887. godine po nalogu vojvode Miloša Obrenovića, zgrada predstavlja jednu od najupečatljivijih školskih zgrada u Srbiji. Zgrada je svoju slavu stekla zbog nemilog događaja tokom Drugog svjetskog rata, kada su 21. oktobra 1941. godine njemački vojnici zarobili mnoge studente i profesore i odveli ih na gubilište. Jedna od učionica pretvorena je u Spomen učionicu, posvjećenu ovom tragičnom događaju. Danas zgrada služi kao gimnazija i priznata je kao jedna od najboljih škola u Srbiji.

Ekopark Ilina Voda: Nakon prolaska kroz Spomen park i Gimnaziju, bio bi dobar izbor da posjetite Ekopark, gde je ogroman otvoreni prostor, ispresecan malim potočićima, vještačkim baštama i igralištima za djecu dostupan svima besplatno. Stalni stanovnici parka su različite vrste životinja, pa obavezno ponesite veknu hljeba ako ste ljubitelj životinja.

Manastir Raletinac: Ovaj zabačeni ženski srednjovekovni manastir udaljen je samo 16km od Kragujevca i iako nije toliko zadivljujući kada je u pitanju njegova arhitektura, mirna atmosfera daleko od gradske vreve, u kombinaciji sa živim bojama njegove bašte i ljubazne monahinje je savršeno mjesto za one koji traže opuštajuće okruženje.

Stara crkva: Kao i mnoga druga značajna arhitektonska ostvarenja, i ovu crkvu je podigao Miloš Obrenović 1818. godine. Crkva je posvjećena Silasku Svetog Duha na Apostole. Crkva je bila mjesto gdje su proglašavane mnoge odluke koje su odlučivale o budućnosti Srba, kao i mjesto gdje su se, poslije oslobođenja, nalazili prvi episkopski sabor i dvorska kapela. Velelepno zvono crkve prvi put je zazvonilo 1829. godine, a to predanje je sačuvano i danas.

Akvarijum "Kragujevac" - prvi ove vrste u Srbiji, ovaj javni slatkovodni akvarijum je dom mnogih morskih bića ne samo sa Balkana, već i iz tropskih područja Afrike, Južne Amerike, Azije i Australije. Osim što je samo akvarijum, objekat ima i mrestilište u kome se uzgajaju i uzgajaju rijetke i ugrožene vrste, kao i laboratoriju za naučno-istraživački rad iz oblasti hidrobiologije i zaštite vodenih ekosistema.

Uprkos turbulentnoj istoriji i svim nedaćama kroz koje su njegovi građani morali da prođu, Kragujevac je danas živo mjesto sa širokim spektrom stvari koje treba raditi i vidjeti.

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA