Alexa Certify

BLOG

Kragujevac: Jedna od najboljih turističkih destinacija u Srbiji

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/kragujevac-jedna-od-najboljih-turistickih-destinacija-u-srbiji-112899-750x250.jpg

Kragujevac: Jedna od najboljih turističkih destinacija u Srbiji

Туристичке дестинације , 0 Коментара Jan 31, 2023

Крагујевац је са 150 хиљада становника четврти град по величини у Србији, и седиште Шумадијског округа, a налази се око 120 km јужно од Београда и одлично је повезан свакодневним аутобуским поласцима.

Крагујевац је значајан привредни, културни, образовни и здравствени центар Шумадије, Поморавља и суседних региона и један од најјачих административних, културних, финансијских, индустријских и политичких центара у Србији.

Име Крагујевац је настало од српске речи крагуј, што је врста јастреба који се често ловио у средњем веку на овим просторима. Значење је сачувано на градском грбу, где и данас поносно стоји симбол птице. Основан у 15. веку, Крагујевац је почео да се развија корак по корак, а његова слава је кулминирала у златна времена Милоша Обреновића, када је био престоница Србије, у периоду од 1818. до 1841. године.

Данас овај град има много тога да понуди. Мешавина бројних ресторана, кафића и пабова и ноћних клубова, заједно са историјском и културном позадином приказаном кроз бројне манифестације као што су ОКТОХ, БикеСхов, Јоакимфест, чини Крагујевац једном од најбољих туристичких дестинација у Србији. Поред бројних ресторана, кафића и ноћних клубова, има богату туристичку понуду, састављену од историјских и културних споменика и разних манифестација.

Спомен парк Шумарице: Изграђен 1976. године, овај спомен парк, као и музеј, подсећа на један од најсуровијих злочина нацизма над цивилима на Балкану, где је животе изгубило више од 3000 људи у покушају нациста да потчини народ бивше Југославије. Спољашњост музеја је направљена од црвене цигле како би призивала реке крви невиних људи, без стакла и прозора који би дали увид у осећања затвореника. Док позадина спомен парка није тако светла, данас има сврху да се сећа храбрих. Комплекс је окружен огромним зеленим парком који помаже људима да се опусте и уживају у овим мирним временима.

Прва крагујевачка гимназија: Саграђена од стране непознатог аутора 1887. године по налогу војводе Милоша Обреновића, зграда представља једну од најупечатљивијих школских зграда у Србији. Зграда је своју славу стекла због немилог догађаја током Другог светског рата, када су 21. октобра 1941. године немачки војници заробили многе студенте и професоре и одвели их на губилиште. Једна од учионица претворена је у Спомен учионицу, посвећену овом трагичном догађају. Данас зграда служи као гимназија и призната је као једна од најбољих школа у Србији.

Екопарк Илина Вода: Након проласка кроз Спомен парк и Гимназију, био би добар избор да посетите Екопарк, где је огроман отворени простор, испресецан малим поточићима, вештачким баштама и игралиштима за децу доступан свима бесплатно. Стални становници парка су различите врсте животиња, па обавезно понесите векну хлеба ако сте љубитељ животиња.

Манастир Ралетинац: Овај забачени женски средњовековни манастир удаљен је само 16км од Крагујевца и иако није толико задивљујући када је у питању његова архитектура, мирна атмосфера далеко од градске вреве, у комбинацији са живим бојама његове баште и љубазне монахиње је савршено место за оне који траже опуштајуће окружење.

Стара црква: Као и многа друга значајна архитектонска остварења, и ову цркву је подигао Милош Обреновић 1818. године. Црква је посвећена Силаску Светог Духа на Апостоле. Црква је била место где су проглашаване многе одлуке које су одлучивале о будућности Срба, као и место где су се, после ослобођења, налазили први епископски сабор и дворска капела. Велелепно звоно цркве први пут је зазвонило 1829. године, а то предање је сачувано и данас.

Акваријум "Крагујевац" - први ове врсте у Србији, овај јавни слатководни акваријум је дом многих морских бића не само са Балкана, већ и из тропских подручја Африке, Јужне Америке, Азије и Аустралије. Осим што је само акваријум, објекат има и мрестилиште у коме се узгајају и узгајају ретке и угрожене врсте, као и лабораторију за научно-истраживачки рад из области хидробиологије и заштите водених екосистема.

Упркос турбулентној историји и свим недаћама кроз које су његови грађани морали да прођу, Крагујевац је данас живо место са широким спектром ствари које треба радити и видети.

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА