Alexa Certify

BLOG

SOFIJA, KOMBINACIJA ZA DOBAR PROVOD

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/sofija-kombinacija-za-dobar-provod-113121-750x250.png

SOFIJA, KOMBINACIJA ZA DOBAR PROVOD

Turističke destinacije , 0 Komentara Dec 16, 2023

Dobro došli u Sofiju, jedan od najstarijih gradova Evrope. 0sim što je glavni grad republike Bugarske, Sofija je i državni centar privrede, trgovine, finansija i saobraćaja. Iako je smještena u ravnici Sofijskog polja, Sofija spada među gradove sa najvećom nadmorskom visinom u Evropi. Južno i nedaleko od Sofije se prostire planina Vitoša čiji vrh dostiže 3.000 metara. Kroz sam grad protiče nekoliko manjih rijeka.

Sofija ima dugačku i bogatu istoriju koja ide čak u doba neolita, a svjedočanstva prisustva Starog Rima su vidljiva i dan danas. Rimljani su sagradili termalna kupatila, pozorišta, bazilike i amfiteatar, široke ceste i vile.

Najočuvaniji i najstariji ostaci iz nekadašnjeg Rimskog carstva su oni crkve Sv. Đorđa, koja je izgrađena od strane Rimljana u 4. vijeku nove ere, a ukrašena je freskama oslikanim u nekoliko različitih perioda između 10. i 14. vijeka. U dijelu dvorišta iza same crkve nalaze se i arheološki ostaci koji datiraju iz 2. veka —još  jedan od preostalih dokaza vladavine Rima na ovim prostorima.

Decenijska pripadnost komunističkom bloku ostavila je traga i na arhitekturi grada. Karakteristični stil sivila sovjetskih stambenih zgrada, postoji i danas kao i u gotovo svakom gradu bivšeg Istočnog bloka.

                                                                                               source: Hristo Sahatchiev

Međutim, ulaskom Bugarske u Evropsku uniju 2007. godine, u glavni grad se mnogo ulagalo iz pomoći evropskih fondova. Renovirana je infrastruktura, restaurirane su mnoge kulturno-istorijski vrijedne građevine, obnovljene su fasade po centru grada, a izgrađene su i mnoge nove, moderne zgrade.

                                                                                                source: Hristo Sahatchiev

Najpoznatiji simbol Sofije je memorijalna crkva Svetog Aleksandra Nevskog. To je najveća i najupadljivija građevina u glavnom gradu Bugarske. Izgradnja je počela 1882. godine, ali je crkva završena tek 1912. godine. Unutrašnji prostor može primiti oko 5.000 ljudi, a ima i čak 12 zvona.

                                                                                                                                                                   source: Alexandr Bormotin

Crkva Svete Sofije po kojoj je grad dobio svoje ime. U pitanju je najstarija crkva koja potječe iz četvrtog vijeka.

Centralna mineralna banja je podignuta početkom 20. vijeka na mjestu gde su se nekad nalazila turska kupatila iz vremena Osmanlijske vladavine, Centralna banja je klasični primjer izmiješanih arhitektonskih stilova. Banja je bila u aktivnoj funkciji sve do 1986. godine kad je zatvorena zbog oronulosti i mogućeg urušavanja. Ovo zdanje je ipak renovirano 2015. godine, ali danas se tu nalazi Istorijski muzej Sofije.

Narcionalni teatar je izgrađen 1906. godine od strane najpoznatijih austrijskih arhitekata. Danas je to glavno pozorište u Bugarskoj. Zgrada je zamišljena u neoklasicističkom stilu, sa reljefom koji prikazuje Apolona i muze umjetnosti.

                                                                                                                                                                        source: Valeri Terziyski

Nacionalna umjetnička galerija, nekada rezidencija kralja Aleksandra Batenberga posjeduje najveću kolekciju srednjovjekovnih slika u Bugarskoj.

                                                                                                                                                                     source: Stefan Vladimirov

Sofija je grad očuvanih starina, ali je i grad hedonizma. Ovdje se nalaz i dosta vrhunskih kako tradicionalnih, tako i internacionalnih restorana sa izvanredno ukusnom hranom.

 Grad je živ u svako doba dana i mnogi zato s razlogom govore da ako tražiš dobru zabavu,  ukusnu hranu i piće, pođi u Sofiju. Veliki broj noćnih barova raznovrsnih muzičkih pravaca garantuju dobar provod. Sve u svemu, najbolje što možete učiniti  u vezi sa putovanjem u Sofiju je da se prepustite zovu njenih ulica – hodajte, istražujte, jedite i pijte.

                                                                                                                                                                      source: Jean Carlo Emer

Iako ne spada u sam vrh elitne turističke ponude, Sofija Vas neće neće razočarati. Kombinacija bogate istorije, dobre hrane i pića, raznovrsnost mnogobrojnih mjesta za provoda daju ovom gradu karakterističan šarm.

                                                                                                 source: Jean Carlo Emer

Najveće autobuske stanice u Sofiji za međunarodne i domaće autobuske linije su:

Centralna autobuska stanica Sofija;

Autobuska stanica Serdika.

Obje se nalaze pored glavne železničke stanice, što olakšava vezu između voza i autobusa.

Busticket4.me je portal čija je djelatnost online prodaja autobuskih karata, i nudimo Vam direktne polaske ka Sofiji iz sljedećih gradova:

Niš- Sofija

Beograd- Sofija

Skoplje- Sofija

 

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA