Alexa Certify

BLOG

SOFIJA, KOMBINACIJA ZA DOBAR PROVOD

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/sofija-kombinacija-za-dobar-provod-113122-750x250.png

SOFIJA, KOMBINACIJA ZA DOBAR PROVOD

Туристичке дестинације , 0 Коментара Dec 16, 2023

Добродошли у Софију, један од најстаријих градова у Европи. Осим што је главни град Републике Бугарске, Софија је и национални центар привреде, трговине, финансија и транспорта. Иако се налази у равници Софијског поља, Софија је међу градовима са највећом надморском висином у Европи. На југу и недалеко од Софије налази се планина Витоша, чији врх достиже 3.000 метара. Кроз сам град протиче неколико мањих река.

  Софија има дугу и богату историју која сеже до неолита, а докази о присуству старог Рима видљиви су и данас. Римљани су градили термална купатила, позоришта, базилике и амфитеатре, широке путеве и вилe.

Најoчуванији и најстарији остаци из некадашњег Римског царства су они цркве Св. Ђорђа, коју су подигли Римљани у 4. веку нове ере, а украшена је фрескама осликаним у више различитих периода између 10. и 14. века. У делу дворишта иза саме цркве налазе се археолошки остаци који датирају из 2. века – још један преостали доказ о владавини Рима овим простором.

Вишедеценијска припадност комунистичком блоку оставила је трага и на архитектури града. Карактеристичан стил сивила совјетских стамбених зграда постоји и данас, као и у готово сваком граду бившег Источног блока.

                                                                                                source: Hristo Sahatchiev

Међутим, уласком Бугарске у Европску унију 2007. године у престоницу је уложено много уз помоћ европских фондова. Обновљена је инфраструктура, обновљени су многи културно-историјски вредни објекти, обновљене су фасаде у центру града, изграђено много нових, модерних објеката.

                                                                                               source: Hristo Sahatchiev

Најпознатији симбол Софије је спомен црква Светог Александра Невског. То је највећа и најупечатљивија зграда у главном граду Бугарске. Градња је почела 1882. године, али је црква завршена тек 1912. године. Унутрашњи простор може да прими око 5.000 људи, а има чак 12 звона.

                                                                                                                                                                   source: Alexandr Bormotin

Црква Свете Софије, по којој је град добио име. То је најстарија црква која датира из четвртог века.

Централна минерална бањa je cаграђена почетком 20. века на месту турских купатила из времена османске владавине, Централна бања је класичан пример мешаних архитектонских стилова. Бања је радила до 1986. године, када је затворена због дотрајалости и могућности општег пропадања. Ова зграда је реновирана 2015. године, али се данас у њој налази Историјски музеј Софије.

Народно позориште саградили су 1906. године најпознатије аустријске архитекте. Данас је то главно позориште у Бугарској. Зграда је замишљена у неокласицистичком стилу, са рељефом који приказује Аполона и музе уметности.

                                                                                                                                                                         source: Valeri Terziyski

Национална уметничка галерија, некада резиденција краља Александра Батенберга, има највећу колекцију средњовековних слика у Бугарској.

                                                                                                                                                                    source: Stefan Vladimirov

Софија је град очуваних старина, али је и град хедонизма. Постоји много одличних традиционалних и интернационалних ресторана са изузетно укусном храном.

  Град је жив у свако доба дана, а многи кажу да ако тражите добру забаву, укусну храну и пиће, идите у Софију. Велики број ноћних барова различитих музичких жанрова гарантује добар провод. Све у свему, најбоља ствар коју можете да урадите на путовању у Софију је да се препустите зову њених улица – шетајте, истражујте, једите и пијте.

                                                                                                                                                                     source: Jean Carlo Emer

Иако не спада у сам врх елитне туристичке понуде, Софија вас неће разочарати. Спој богате историје, добре хране и пића, мноштво места за забаву дају овом граду карактеристичан шарм.

                                                                                                 source: Jean Carlo Emer

Највеће аутобуске станице у Софији за међународне и домаће аутобуске линије су:

Централна аутобуска станица Софија;

Аутобуска станица Сердика.

Обе се налазе поред главне железничке станице, што олакшава повезивање возова и аутобуса.

Бустицкет4.ме је портал чија је делатност онлајн продаја аутобуских карата, а нудимо вам директне поласке за Софију из следећих градова:

Ниш - Софија

Београд – Софија

Скопље – Софија

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА