Alexa Certify

BLOG

Subotica: Oaza mira u srcu Vojvodine

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/subotica-oaza-mira-u-srcu-vojvodine-112903-750x250.jpg

Subotica: Oaza mira u srcu Vojvodine

Turističke destinacije , 0 Komentara Feb 07, 2023

Subotica leži na sjeveru Srbije, u Vojvodini, duž glavnih evropskih tranzitnih puteva i između dvije velike rijeke: Dunava i Tise. Subotica je odlično povezana svakodnevnim autobuskim polascima ka svim većim gradovima u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Niš), ali i okruženju (Budimpešta, Podgorica) i sa veoma razvijenom mrežom autobuskog prevoza. Red vožnje možete pronaći na našoj web stranici, gdje se može kupiti i autobuska karta u jednom smjeru ili povratna karta za sve relevantne destinacije.

Bogata kulturna baština sa zadivljujuće ukrašenim zgradama, multikulturalni duh srpskog i mađarskog porijekla, kao i sveukupni evropski šarm – sve su to odlike koje ovaj grad čine vrijednim posjete. Subotica je stekla ime zahvaljujući opuštenoj atmosferi, opuštenoj hrani i vinima najvišeg kvaliteta. Festivali, manifestacije, koncerti, živahan kulturni život tokom cijele godine dodatni su razlog da posjetite ovaj grad.

Palić, jezero i istoimeno naselje koji se nalaze 8 kilometara istočno od Subotice nude svojim posjetiocima nešto novo, neponovljivo i nezaboravno u svakom godišnjem dobu. Vrhunski sadržaji sa početka 20. vijeka: Vodotoranj, Velika terasa, Ženski Lido i Muzički paviljon, raskošan park, poznato jezero, mir i tišina čine Palić idealnim prostorom za odmor i opuštanje.

Gradska kuća, sam centar i znamenitost Subotice, izgrađena je između 1908. i 1912. godine. Visoka je 76 metara i prostire se na površini od 5838 m². Projekat Hale uradili su Komor i Jakab, čuveni budimpeštanski arhitekti. Dekorativne odlike secesije su kombinovane sa osobenostima mađarskog folklora, uljepšane cvetnim elementima od keramike i kovanja od kovanog gvožđa. Sala Saveta i njeni sjajni vitraži su srce zgrade. Koristi se za skupštinske sjednice, koncerte, vjenčanja i važne skupove. U Gradskoj kući se, takođe, nekada nalazila gradska uprava, Istorijski arhiv, butici i banke. Opservatorija Gradske kuće visoka 45 m privlači posjetioce nezaboravnim panoramskim pogledom na Suboticu i okolinu.

Palata Rajhle: Sagradio ju je 1904. godine arhitekta Ferenc Rajhle sa namjerom da napravi dom i svoj dizajnerski studio. Skupi materijali u kombinaciji sa neobičnom kombinacijom boja, raznolikošću oblika i enterijerom i dvorištem koji oduzima dah čine ovu raskošnu kuću izuzetnim primjerom arhitekture secesije. Trenutno se u njemu nalazi Galerija moderne umjetnosti „Likovni susret“.

Vodotoranj: Arhitekte zgrade su predvidjeli ulazak u Veliki park i odmaralište kroz bogato ukrašen ulaz – Vodotoranj. Dizajniran je u stilu mađarske secesije, inspirisan narodnim elementima: ručnim radovima, čipkama i vezom. Ovaj simbol grada zvanično je otvoren 1912. godine.

Saborna crkva je izgrađena u kasnobaroknom stilu i posvjećena je zaštitnici Subotice, Svetoj Tereziji Avilskoj, čiji se lik pojavljuje i na grbu grada. Sagrađena je 1779. godine i od tada je više puta obnavljana. Papa je 1974. crkvi dodijelio titulu manje bazilike.

Franjevačka crkva: Ova crkva posvjećena Svetom Arhanđelu Mihailu podignuta je 1736. godine na ruševinama srednjovjekovne tvrđave iz 15. vijeka. Uz njega se nalazi samostan sa kapelom posvjećenom zavetnoj slici, Crnoj Bogorodici. Crkva, poznata kao zgrada neoromantizma, dio je franjevačkog samostana.

Glavni trg: Za razliku od mnogih evropskih gradova, u Subotici Gradska kuća dominira glavnim trgom umjesto crkvom ili katedralom. Gradska kuća je remek-djelo mađarske verzije secesije izgrađena 1912. godine. Nalazi se pored parka sa fontanom i ogromnim trgom gdje se tokom godine održavaju brojni koncerti i bazari. Prvobitno je to bila zgrada klasičnog stila koju karakteriše šest korintskih stubova. Na istočnoj strani trga nalazi se neobarokna zgrada Narodne biblioteke. Dva atlasa sa jednim od najljepših balkona u gradu čine ovu zgradu šarmantnom. Spomenik caru Jovanu Nenadu nalazi se na sredini trga. Sebe je proglasio za cara i proglasio Suboticu za prestonicu 1527. godine, ali je sve to trajalo vrlo kratko. Nedaleko od spomenika nalaze se dve česme. Zelena fontana (1985) i Plava fontana (2001) su biseri centra grada. Obije su napravljena od žolnejskih pločica, kao i sva dekorativna keramika i crijep na gradskim zgradama u stilu secesije.

Srpsko subotičko-horgoško vinogorje je dio velike panonske pješčare između Dunava i Tise. Ovdje vinogradi pokrivaju pojas sjeverno od Subotice i Palića. Iskustvo vinogradara i vinara rezultiralo je prirodnom selekcijom sorti grožđa koje su se pokazale kao najbolje prilagođene lokalnoj klimi u pretežno pjeskovitim terenima.

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA