Alexa Certify

BLOG

Užice tradicionalno i moderno punim plućima

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/uzice-tradicionalno-i-moderno-punim-plucima-112905-750x250.png

Užice tradicionalno i moderno punim plućima

Turističke destinacije , 0 Komentara Feb 08, 2023

Duboko u kotlni rijeke Đetinje, omeđen vrhovima Tare, Maljena i Zlatibora, ispod ostataka srednjovjekovne tvrđave, nalazi se grad Užice, centar Zlatiborskog okruga, u kome danas živi više od 70 hiljada ljudi.

Užice je regionalno središte kulture, turizma, metalske i mašinske industrije i voćarstva.

Ovim brdsko-planinskim krajem dominiraju šume, a najviši vrh Tornik nalazi se na planini Zlatibor.

Zlatibor se nalazi na pola puta od Beograda ka Crnogorskom i Dubrovačkom primorju, a kroz njega prolaze mnogi važni autoputevi i željezničke pruge, kao i pruga Beograd-Bar.

Preko Zlatibora prolazi autoput od Beograda do primorja, a uspostavljene su direktne autobuske linije sa Beogradom, Novim Sadom i drugim gradovima.

Užice je prostor koji na jedinstven način spaja moderno i tradicionalno, originalne kulturne tokove i tradicionalni život iz prošlosti.

Drevna kamena tvrđava, podignuta na litici iznad Đetinje, vijekovima bdi nad Užicem. Prvi pouzdani istorijski zapisi o Starom gradu, kako Užičani danas nazivaju tvrđavu, potiču iz 14. vijeka.

 

Danas su od utvrđenja vidljivi ostaci kula, bedema i građevina visine oko jednog metra, na nivo na koji su svedene razaranjem 1863. godine, ali se i tako naslućuje nekadašnji izgled.

Na samom prelazu iz 19. u 20. vijek, tačnije 1900. godine, u Užicu je počela sa radom prva hidroelektrana u Srbiji po principima Nikole Tesle. Ako se zna da je sagrađena samo pet godina nakon čuvene hidroelektrane na Nijagari, onda je jasno koliko je ovo područje bilo napredno u to vrijeme.

U samom centru Užica, na Trgu Svetog Save, na drvenim stubovima počiva čuvena Jokanovića kuća. Sagrađena davno, ali renovirana u poslednjoj deceniji i izmijenjena u muzejsku postavku, koja svojim izgledom, namještajem i ljepotom prikazuje građanski život u Užicu krajem 19. vijeka.

Užice nudi niz najboljih restorana koji služe veoma ukusnu i pristupačnu hranu, uglavnom iz tradicionalne kuhinje. Većina ovih restorana nalazi se u prijatnom ambijentu, na obalama rijeke Đetinje i pored užičkih četinara i brdskih predjela.

Na teritoriji opštine održavaju se neki od najpoznatijih festivala u zemlji: Kustendorf Film Festival, Jesen u Zlakusi, Užičko ljeto, Zavičajni dani Mokre Gore, Skokovi sa Starog željezničkog mosta, Jugoslovenski pozorišni festival itd.

Na ove prostore se prije nekoliko godina nastanio i poznati reditelj Emir Kusturica. Sagradio je svoj Drvengrad na brdu Mećavnik, danas popularnoj turističkoj destinaciji koja privlači pažnju domaćih i stranih turista. Grad filma, kulture i umjetnosti izgrađen je u veoma autentičnom zlatiborskom stilu i samo njegovo postojanje je jedinstveno umjetničko djelo. U selu ima preko 50 drvenih kuća-brvnara, a većina je autentična jer su donijete iz okolnih zlatiborskih sela. U njemu možete pronaći niz zabavnih i edukativnih programa, atraktivne restorane, udoban i luksuzan smještaj, prekrasnu prirodu, bioskop, zatvoreni bazen, sportske terene, čak i luksuzne spa centre.

Ni prirodne ljepote ne zaostaju za kulturnim i čine užički kraj jednim od najljepših na Balkanu. Posebna pažnja posvećena je seoskom turizmu, koji u kombinaciji sa bogatstvom flore, vode i čistog vazduha čini ovo područje divno objedinjenim. Turizam cvjeta decenijama, a tome su u velikoj meri doprinijeli Nacionalni park Tara, Park prirode Zlatibor i Mokra Gora.

Dobro održavane, označene staze povezuju vrhove okolnih planina, tako da planinari i biciklisti mogu uživati ​​u pejzažima netaknute prirode. Do Užica je relativno lako doći. Magistralni putevi iz grada vode u nekoliko pravaca, ka Beogradu, Kraljevu, Čačku i Nišu. Takođe, kroz grad prolazi i željeznička linija Beograd - Bar, a ujedno su i autobuske linije dobro povezane sa okolnim gradovima.

Glavna autobuska stanica Užice nalazi se u neposrednoj blizini centra grada. Red vožnje možete pronaći na našoj web stranici https://www.busticket4.me/MNE, gdje se može kupiti i autobuska karta u jednom smjeru ili povratna karta za sve relevantne destinacije. Autobuski prevoz saobraća redovno od Užica do Beograda, Novog Sada, Sarajeva, Višegrada, Podgorice i Herceg Novog.

Autobus Užice-Beograd

Autobus Užice-Sarajevo

Autobus Užice-Višegrad

Autobus Užice-Podgorica

Autobus Užice-Herceg Novi

Autobus Užice-Budva

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA