Alexa Certify

BLOG

Užice tradicionalno i moderno punim plućima

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/uzhitse-traditsionalno-i-moderno-punim-pluћima-112907-750x250.png

Užice tradicionalno i moderno punim plućima

Туристичке дестинације , 0 Коментара Feb 08, 2023

Дубоко у котлини реке Ђетиње, омеђен врховима Таре, Маљена и Златибора, под остацима средњовековне тврђаве, лежи град Ужице, центар Златиборског округа, у коме данас живи више од 70 хиљада људи.

Ужице је регионално средиште  културе, туризма, металске и машинске индустрије и воћарства.

У овом брдско-планинском крају доминирају шуме, a највиши врх Торник налази се на планини Златибор.

Златибор се налази на пола пута од Београда ка црногорском и дубровачком приморју, а преко њега пролазе многи важни аутопутеви и железничке пруге, kао што је пруга Београд-Бар.

Преко Златибора води аутопут од Београда до приморја, а успостављене су директне аутобуске линије са Београдом, Новим Садом и другим градовима.

Ужице представља простор који на јединствен начин спаја модерно и традиционално, оригиналне културне токове и традиционални живот из прошлости.

Древна камена тврђава, подигнута на литици изнад Ђетиње, вековима бди над Ужицем. Први поуздани историјски записи о Старом граду, како Ужичани данас називају тврђаву, потичу из 14. века.

Данас су од утврђења видљиви остаци кула, бедема, и зграда висине око један метар, ниво на који су сведени разарањем 1863. године, али се и поред тога може наслутити некадашњи изглед.

На самом прелазу из 19. у 20. век, тачније 1900. године, у Ужицу је отпочела са радом прва хидроелектрана у Србији по принципима Николе Тесле. Ако се зна да је подигнута само пет година после чувене хидроелектране на Нијагари, онда је јасно колико је овај крај био напредан у то време.

У самом центру Ужица, на Тргу Светог Саве, на дрвеним стубовима почива чувена кућа Јокановића. Давно изграђена, али реновирана у последњој деценији и измењена у музејску поставку, која својим изгледом, намештајем и лепотом приказује грађански живот у Ужицу  крајем 19. века.

Ужице нуди разноврсну понуду најбољих ресторана који служе веома укусну и приступачну храну, углавном традиционалне кухиње. Bећина ових ресторана налази се у допадљивом амбијенту, на обалама реке Ђетиње и покрај ужичких четинара и брдских предела.

На територији општине одржавају се неки од познатијих фестивала у земљи: Филмски фестивал Кустендорф, Јесен у Злакуси, Ужичко лето, Завичајни дани Мокре Горе, Скокови са старог железничког моста, Југословенски позоришни фестивал, итд.

Пре неколико година на ове просторe се настанио познати редитељ Емир Кустурица. Подигао је свој Дрвенград на брду Мећавник, данас популарну туристичку дестинацију која привлачи пажњу домаћих и страних туриста. Град филма, културе и уметности изграђен је у веома аутентичном златиборском стилу и само његово постојање је јединствено уметничко дело. У селу има преко 50 дрвених кућа-брвнара, а већина их је аутентична јер су донетe из околних златиборских села. У њему можете пронаћи низ забавних и едукативних програма, атрактивне ресторане, удобан и луксузан смештај, предивну природу, биоскоп, затворени базен, спортске терене, чак и луксузне спа центре.

Ни природне лепоте не заостају за културним и чине ужички крај једним од најлепших на Балкану. Посебна пажња посвећена је сеоском туризму, који у комбинацији са богатством флоре, воде и чистог ваздуха чини ово подручје дивно обједињеним. Туризам цвета деценијама, а томе су у великој мери допринели Национални парк Тара, Парк природе Златибор и Мокра Гора.

Уређене обележене стазе повезују врхове околних планина, тако да планинари и бициклисти могу да уживају у пределима нетакнуте природе. До Ужица је релативно лако доћи. Магистрални путеви из града воде у неколико праваца, ка Београду, Краљеву, Чачку и Нишу. Такође, кроз град пролази и железничка линија Београд - Бар, а уједно су и аутобуске линије добро повезане са околним градовима.

Главна аутобуска станица Ужице налази се у непосредној близини центра града. Ред вожње можете потражити на нашем сајту https://www.busticket4.me/SR , где се може купити и аутобуска карта за један правац или повратна карта, за све релевантне дестинације. Аутобуски превоз саобраћа редовно из Ужица до Београда, Новог Сада, Сарајева, Вишеграда, Подгорице и Херцег Новог.

Aутобус Ужице-Београд

Аутобус Ужице-Сарајево

Аутобус Ужице-Вишеград

Аутобус Ужице-Подгорица

Аутобус Ужице-Херцег Нови

Аутобус Ужице-Будва

 

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА