Alexa Certify

BLOG

Zanimljivosti o Dubrovniku

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/zanimljivosti-o-dubrovniku-113110-750x250.png

Zanimljivosti o Dubrovniku

Turističke destinacije , 0 Komentara Oct 25, 2023

  Dubrovnik je odavno simbol turizma, prosvetiteljstva, tradicije i kulture ne samo Republike Hrvatske, i ne samo Balkana. Dovoljno bi bilo reći da je još 1979. ovaj grad uvršten na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine.

U more opšte poznatih činjenica o Dubrovniku,ovaj put ćemo dodati nekoliko istorijskih zanimljivosti, koje će zasigurno doprinijeti jasnijem upoznavanju duha i značaja ovog grada.

Dubrovačka Republika je već 1416. godine donijela zakon kojim se zabranjuje trgovina robljem. Ropstvo je odbačeno glasovima većine, a nazvano je "sramotnim, pogrešnim, odvrtanim i protivnim ljudskom dostojanstvu". Ko god bi se odlučio da nastavi držati robove, bio bi novčano kažnjen i osuđen na pola godine tamnice. Vrijedno poštovanja je koliko su Dubrovčani prije od drugih prepoznali robovlasništvo kao društveni sistem suprotan moralnim i civilizacijskim normama. Radi poređenja, u Velikoj Britaniji je ropstvo ukinuto tek 1833., a u SAD-u 1865.

Veliko vijeće Dubrovačke Republike je 1377. izglasalo prvi karantinski propis na svijetu, i to zbog pandemije kuge koja je 1348. zahvatila čitavu Evropu. Dubrovnik je bio prvi grad u svijetu koji je uveo karantin bez prekida trgovine. Originalni tekst propisa je napisan na latinskom, i u cjelosti je sačuvan u Zelenoj knjizi u Državnom arhivu u Dubrovniku. Veliko vijeće je odlučilo da svi putnici koji dolaze iz zaraženih krajeva ne smiju ući u Dubrovnik, nego bi biti poslati na ostrvca Mrkan, Supetar i Bobara ispred Cavtata na „čišćenje“ u vremenu od  mjesec dana. Istovremeno je najstrože zabranjena svim Dubrovčanima posjeta pridošlicama u karantinu bez dozvole vlasti. U slučaju nepoštovanja propisa, i sami bi bili poslani u izolaciju na mjesec dana uz kaznu od 50 perpera.

Nakon rata za nezavisnost, 4. jula 1776. godine Kongres Sjedinjenih Američkih Država donosi Deklaraciju o nezavisnosti i 13 britanskih kolonija postaju Sjedinjene Američke Države.  Dubrovački Senat je bio prilično dobro informisan da je američka pobjeda nesumnjiva i da je mir blizu, pa će novonastalu državu morati prije ili kasnije priznati sve države koje to već nisu uradile. Nakon Maroka, Francuske i Holandije, 1782. godine Dubrovačka Republika je među prvima na svijetu priznala nezavisnost Sjedinjenih Američkih Država.

U Dubrovniku se nalazi i najstarija apoteka u stalnoj upotrebi u Europi i jedna je od najstarijih na svijetu. Smještena je u franjevačkom samostanu i bez prekida radi od 1317. godine do danas.

Monasi su u to doba počeli spravljanje medicinskih preparata i ljekovitih čajeva, koje su zatim prodavali lokalnom stanovništvu. Većina ih je bila na biljnoj bazi, a vjerovalo se da pomažu pri liječenju glavobolja, nesanica i slično.

Ovdje se čuva se oko 2000 recepata, a neki od njih su i danas u upotrebi, posebno za izradu prirodnih krema za kožu. Sačuvano je i mnoštvo predmeta za apotekarsku upotrebu iz 15. i 16. vijeka, a u muzeju su izložene različite prese, sudovi, uređaj za destilaciju vode, vage, mjerice i dr.

Dubrovačka republika je posjedovala svoj pomorski zakon o osiguranju ("Ordo super assecuratoribus", 1568.), koji se smatra najstarijim takvim zakonom na svijetu.

Prilikom gradnje tvrđave Minčeta 1464. godine, u jednom trenutku došlo je do nestašice kamena, pa je zbog toga naređeno da svaki posjetilac grada mora sa sobom donijeti kamen u skladu sa svojom tjelesnom konstitucijom.

Za vrijeme Dubrovačke Republike na snazi je bila naredba koja je nalagala da se, kada bi duvao južni vjetar "jugo", ne smiju donositi važne političke odluke. To je bilo zbog činjenice što su mnogi vjerovali da nizak pritisak vazduha, uzrokovan vjetrom, čini ljude razdražljivim i depresivnim.

Samostan sv. Klare najpoznatiji je od osam ženskih samostana u Dubrovniku. Izgrađen je krajem 13. i početkom 14. vijeka. U jednom dijelu samostana otvoreno je sirotište za napuštenu djecu, 1432. godine. Za siročad bi se brinuli do šeste godine života, a nakon toga bi ih usvajale lokalne porodice. Sirotište u samostanu sv. Klare bilo je jedno od prvih takvih ustanova u svijetu. U katastrofalnom zemljotresu 1667. godine, samostan je bio jako oštećen, ali je i obnovljen od strane gradskih vlasti.

I na kraju jedna legenda: Dubrovački i engleski ljetopisci bilježe, da je čuveni egleski kralj Ričard Lavljeg Srca došao u Dubrovnik u jesen 1192. godine. Kad se vraćao iz Trećeg krstaškog rata, u blizini hrvatske obale uhvatila ga je strašna oluja. Kako nije vidio izlaz, počeo se moliti i pritom obećao Svevišnjem kako će,ako bude spasen, izgraditi veličanstvenu katedralu na mjesto gdje dotakne tlo. Stigao je tako do Lokruma, no u razgovoru s građanima tog doba, zaključeno je da katedralu treba sagraditi u gradu, a na Lokrumu će sami građani Dubrovnika podići crkvu. Upravo je tako i bilo, pa su Dubrovčani dobili vrijednu kraljevu donaciju i sami izgradili katedralu.

Ukoliko želite da posjetite Dubrovnik, autobuska karta se može brzo i jednostavno kupiti preko portala kojim se vrši online prodaja autobuskih karata Busticket4.me.

Herceg Novi- Dubrovnik

Kotor- Dubrovnik

Podgorica- Dubrovnik

Sarajevo- Dubrovnik

Mostar- Dubrovnik

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA