Alexa Certify

BLOG

Zanimljivosti o Dubrovniku

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/zanimljivosti-o-dubrovniku-113111-750x250.png

Zanimljivosti o Dubrovniku

Туристичке дестинације , 0 Коментара Oct 25, 2023

  Дубровник је већ одавно симбол туризма, просветитељства, традиције и културе не само Републике Хрватске, и не само и Балкана. Довољно би било рећи да је још 1979. године овај град уврштен на Унескову листу светске културне баштине.

У море опште познатих чињеница о Дубровнику, овога пута ћемо додати неколико историјских занимљивости, које ће свакако допринети јаснијем разумевању духа и значаја овог града.

Дубровачка република је већ 1416. године донела закон о забрани трговине робљем. Ропство је одбачено већином гласова у сенату и названо „срамним, погрешним, одвратним и против људског достојанства“. Ко год би одлучио да настави да држи робове био би кажњен новчаном казном и затвором од пола године. За поштовање је што су Дубровчани раније од других препознали робовласништво као друштвени систем супротан моралним и цивилизацијским нормама. Поређења ради, ропство је у Великој Британији укинуто тек 1833. године, а у САД 1865. године.

Године 1377. Велико веће Дубровачке Републике донело је први карантински пропис у свету, због пандемије куге која је 1348. захватила Европу. Дубровник је био први град на свету који је увео карантин без прекида трговине. Оригинални текст правилника писан је на латинском, а у целини је сачуван у Зеленој књизи Државног архива у Дубровнику. Велико веће је одлучило да сви путници који долазе из заражених подручја не улазе у Дубровник, већ да се у року од месец дана упуте на острва Мркан, Супетар и Бобара испред Цавтата на "чишћење". Истовремено, свим Дубровчанима је строго забрањено да посећују придошлице у карантину без дозволе власти. У случају непоштовања прописа и сами би били послати у изолацију на месец дана уз казну од 50 перпера.

После рата за независност, 4. јула 1776. године, Конгрес Сједињених Америчких Држава донео је Декларацију о независности и 13 британских колонија су постале Сједињене Америчке Државе. Дубровачки Сенат је био прилично добро обавештен да је америчка победа несумњива и да је мир близу, па ће пре или касније нову државу морати да признају све државе које то већ нису учиниле. После Марока, Француске и Холандије, Дубровачка Република је 1782. године међу првима у свету признала независност Сједињених Америчких Држава.

У Дубровнику се налази и најстарија апотека у сталној употреби у Европи и једна од најстаријих у свету. Налази се у фрањевачком самостану и ради без прекида од 1317. године до данас.

У то време монаси су почели да праве лековите препарате и чајеве које су потом продавали локалном становништву. Већина их је била биљног порекла, а веровало се да помажу у лечењу главобоље, несанице и слично.

Овде се чува око 2.000 рецепата, а неки од њих се и данас користе, посебно за прављење природних крема за кожу. Сачувано је и много предмета за апотекарску употребу из 15. и 16. века, а у музеју су изложене разне пресе, посуђе, уређај за дестилацију воде, ваге, мерне чаше и др.

Дубровачка република имала је свој закон о поморском осигурању ("Ordo super assecuratoribus", 1568.) , који се сматра најстаријим таквим законом на свету.

Приликом изградње тврђаве Минчета 1464. године, у једном тренутку је дошло до несташице камена, па је наређено да сваки посетилац града мора са собом понети камен у складу са својом физичком конституцијом.

За време Дубровачке Републике важила је наредба која је налагала да се, када је дувао јужни ветар,тзв. ''југо'', не доносе важне политичке одлуке. То је било због чињенице да су многи веровали да низак ваздушни притисак, изазван ветром, чини људе раздражљивим и депресивним.

Манастир Св. Кларе je најпознатији од осам женских манастира у Дубровнику. Саграђен је крајем 13. и почетком 14. века. У једном делу манастира 1432. године отворено је сиротиште за напуштену децу. Сирочад би била збринута до своје шесте године, након чега би их усвојиле локалне породице. Сиротиште у манастиру Св. Кларе је била једна од првих таквих институција у свету. У катастрофалном земљотресу 1667. године манастир је тешко оштећен, али су га градске власти обновиле.

И на крају, једна легенда: Дубровачки и енглески хроничари бележе да је чувени енглески краљ Ричард Лављег Срца дошао у Дубровник у јесен 1192. године. Када се враћао из Трећег крсташког рата, захватило га је страшно невреме код хрватског приморја. Како није видео излаз, почео је да се моли и истовремено обећао Свевишњем да ће, ако се спасе, саградити велелепну катедралу на месту где је додирнуо земљу. Тиме је стигао до Локрума, али је у разговору са тадашњим грађанима закључено да се катедрала подигне у граду, а сами Дубровчани да подигну цркву на Локруму. Управо то се и догодило, па су Дубровчани добили од краља вредну донацију и сами подигли катедралу.

Ако желите да посетите Дубровник, аутобуска карта се може брзо и једноставно купити преко портала којим се врши онлине продаја аутобуских карата Бустицкет4.ме.


Херцег Нови – Дубровник
Котор – Дубровник
Подгорица - Дубровник
Сарајево – Дубровник
Мостар – Дубровник

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА