Мојковац

Златибор

Златибор је планина у Србији која се простире на површини од око 1.000 км², дугачка је 55 км, а широка и до 20 км. Пружа се правцем северозапад-југоисток. Највиши врх је Торник (1.496 м). 
Познато је летовалиште и зимовалиште, као и климатско лечилиште.
 
Златибор се налази на северНом делу области Стари Влах, граничне области између Рашке, Херцеговине и Полимља. Обухвата пределе три општине Републике Србије: Чајетину и један део општине Ужице (Креманска област) северни Златибор и један мањи део општине Нове Вароши (Муртеничка област) јужни Златибор. 
Административни центар Златибора је варошица Чајетина.

Јужна и источна граница Златибора су реке Увац и Велики Рзав. На западу се Златибор граничи са Републиком Српском, селима Мокром Гором, Семегњевом и Јабланицом. 
Златибор је одувек имао велики погранични значај. На брду Цигли код Јабланице и данас се распознаје граница Србије са двема царевинама — Аустроугарском и Турском. 
Златибор се налази на пола пута од Београда до црногорског и дубровачког приморја. Преко њега прелазе многи значајни магистрални путеви и пруге, међу којима је и пруга Београд-Бар. Најближи већи град је Ужице.