Сарајево Источно

Сарајево има две аутобуске станице: главну аутобуску станицу и станицу у источном делу града, у насељу Лукавица.

Главна аутобуса станица Сарајево је смештена у близини центра града, недалеко од главног железничког колодвора. Ова станица је полазиште већине аутобуса који возе према остатку Босне и Херцеговине, те према међународним попут Хрватске, Словеније и западне Европе. За аутобусе који прометују према дестинацијама у Србији и Црној Гори и градовима у Републици Српској полазна станица је Лукавица.

Главна аутобуска станица у Сарајеву је велика и пространа. Има више од 10 перона. Унутар станице налазе се кафићи и мали ресторани, а испред станице имају продавнице и ћевабџиница која је најпрометније место у том делу града, јер се може за релативно мало новца добро најести. Унутар и испред станице се налазе киосци. Станица посједује и WЦ. Станична услуга наплаћује се 1 КМ. У непосредној близини станице налази се главна Железничка станица.

Адреса: Пут живота 2, 71000, Сарајево

Телефон: +387 33 21 31 00

Аутобуска станица Лукавица је смештена у источном делу Сарајева, стога уколико се налазите у центру препоручамо вожњу таксијем или тролејбусом бр.103 или 107 којим идете до станице Добриња. Аутобуска станица Лукавица од станице Добриња је удаљена 2 минуте пешке. Имајте на уму да вожња тролејбусом траје доста дуго и да знају бити велике гужве. Стога уколико путујете са пртљагом размислите о томе да узмете таxи, који је релативно јефтин у Сарајеву. Станица поседује наткривене пероне, kафе бар, ресторан, продавницу и чекаоницу. Излаз на пероне је контролисан и није могућ без возне карте. Аутобуска станица Источно Сарајево ради сваки дан од 05х до 22х.

Адреса: Српских владара 2, 71123, Источно Сарајево

Телефон: +38757317377

Есен

Есен је град у центру Рурске области у Северној Рајни-Вестфалији. Са око 580.000 становника један је од највећих градова Немачке. Град је од 1958. седиште римокатоличке бискупије, а од 1972. је универзитетски  град. Почетком 2003. су се спојили факултети из Есена и Герард-Меркатор универзитет  из Дуисбурга у Универзитет Дуисбург-Есен.
Есен је Европски главни град културе за 2010. годину.
Есен се налази у западном делу Немачке у индустријској регији Рхеин-Рур. Град лежи у центру Рурске области северно од реке Рур, која ствара језеро Балденеyсее између градских квартова Купфердрех, Хеисинген и Верден. Рурска област је конурбација (систем повезаних градова) која сачињава око 80 повезаних градова.
Обзиром да је Есен индустријски центар, има много споменика индустријске архитектуре. Стари рудник је постао туристичка знаменитост и налази се на листи светске баштине УНЕСЦО-а.