Линц

Линц је град смештен у северном делу Аустрије, у покрајини Горња Аустрија.

Простире се на површини од 96,5 километара квадратних, а, у њему живи око 190 хиљада становника.

Линц је трећи град по величини у Аустрији, одмах иза Беча и Граца.

Линц је основан од стране Римљана, а, вековима је био значајни трговачки центар и седиште разних обласних господара, који су се смењивали.

Током владавине Хабзбуршког цара Фридриха III, у XV веку, Линц постаје престоница царства.

Значајни становници Линца били су, познати немачки астроном Јохан Кеплер, као и вођа нацистичке Немачке, Адолф Хитлер.

Линцу не недостаје туристичких знаменитости, чак их има више него би се могло очекивати од града те величине и броја становника. То су:

- Мариендом, највећа црква у Аустрији. Нео - готска архитектура је посебно импресивна по црквеној кули. Отворена је 1924. године, а, у њу стане 20 хиљада људи.

- Хауптплатз, највећи градски трг у Европи. На тргу се налази и "стуб куге", подигнут у знак сећања на страдале од ове, тада, опаке болести.

- Црква Светог Мартина, најстарија аустријска црква. Неки њени делови потичу из средине VIII века.

- Замак Линц који је саграђен 799. године. У њему је данас смештен музеј са сталном поставком старог оружја, инструмената, новца и других предмета.

- Мозартхаус, кућа Грофа Туна, у којој је током 1783. године Моцарт компоновао своју Линц симфонију.

- Лентос арт мусеум, најзначајнији музеј модерне уметности на простору Аустрије. У њему сталну поставку чини око 1 500 експоната из области сликарства, вајарства и фотографије.

- На око 20 км источно од Линца налази се Матхаузен - концентрациони логор из Другог светског рата, и, сведок је трагичних догађаја који су се ту догодили.

Линц је удаљен 30 км од чешке границе и 200 км од Беча. Управо због свог положаја - саобраћајног чворишта из којег се лако дође и до Немачке, са свим дестинацијама је повезан железницом и аутобуским превозом путника.