Аутобус од PODUJEVO до ESEN пролази између осталог и кроз градове FRANKFURT, KELN, MINHEN, ŠTUTGART, ULM, ДИСЕЛДОРФ, КАРЛСРУЕ, МАНХАЈМ (зависно од руте линије). На овој релацији постоји само један полазак. Дужина пута је око 1550 km. Просечно трајање путовања по реду вожње је 01 дан08 сати и 00 мин. С обзиром да аутобус прелази преко граничног прелаза могућа су и дужа задржавања у периоду туристичке сезоне. Обавезно понесите идентификациона документа. Посада аутобуса ће креирати списак имена путника пре преласка границе.
Пртљаг се обично плаћа по торби на свим поласцима у зависности од превозника.
Аутобуси су углавном високе туристичке класе са климом, АБС-ом, удобним путничким седиштима и сл.
Ред вожње PODUJEVO - ESEN постоји за следеће дане:
среда
субота

Аутобуски превозници који саобраћају на релацији од PODUJEVO до ESEN су:Barileva turist Priština.

Подујево

Есен

Есен је град у центру Рурске области у Северној Рајни-Вестфалији. Са око 580.000 становника један је од највећих градова Немачке. Град је од 1958. седиште римокатоличке бискупије, а од 1972. је универзитетски  град. Почетком 2003. су се спојили факултети из Есена и Герард-Меркатор универзитет  из Дуисбурга у Универзитет Дуисбург-Есен.
Есен је Европски главни град културе за 2010. годину.
Есен се налази у западном делу Немачке у индустријској регији Рхеин-Рур. Град лежи у центру Рурске области северно од реке Рур, која ствара језеро Балденеyсее између градских квартова Купфердрех, Хеисинген и Верден. Рурска област је конурбација (систем повезаних градова) која сачињава око 80 повезаних градова.
Обзиром да је Есен индустријски центар, има много споменика индустријске архитектуре. Стари рудник је постао туристичка знаменитост и налази се на листи светске баштине УНЕСЦО-а.