Drač

Драч (албански Дуррëс) је град и лука на обали Јадранског мора, главни град дистрикта Дуррëс и Драчког округа те други по величини град у Албанији. Налази се 33 км западно од Тиране, с којом је повезан аутопутем.
Драч је један  од најстаријих градова у Албанији. Његов стратегијски значај увелико је опредељивао судбину целе земље. Налази се на улазу у Јадранско море што му је давало велики значај у историји.
Вековима је био највећа лука у европском делу Турског царства. Када је Албанија постала независна 1912. године, Драч је био њен главни град. То је остао до 1920. године.
Град Драч данас има око 200.000 становника, док метрополитенско подручје има око 265.000 становника.Туристички је центар и највећа лука у Албанији. Испод старог града развио се нови град с булеварима и шеталиштима. Неколико трајеката прометује сваки дан према Италији. На јужном делу, уз плажу, изграђено је много хотела. Драч је познат и по морским специјалитетима. У близини се налази модерни аеродром, што додатно појачава туристички развој.
Северни део града предвиђен је за развој елитног туризма, где су 2009. године с градњом започела многа елитна обална одмаралишта.Насеља из околине Драча позната су по производњи доброг вина и укусним јелима.

 

Подгорица