Монпеље

Монпеље је главни административни и комерцијални центар региона Лангдок-Русијон и департмента Еро. Налази се на југу Француске само 10 км удаљен од Медитеранског мора. Клима која је типична за Медитеран пружа преко 300 сунчаних дана током године.

Иако има веома добар стратешки положај Монпеље никада није био дeо Римске империје. Историја самог града не досеже далеко у прошлост. Први познати записи датирају из X века. Основала га је локална династија грофова од Тулуза под чијом управом је све до почетка XII века. Повољан положај града и отвореност локалног становништва ка странцима привукао је велики број досељеника што је директно утицало на развој трговине и економије. Већи проценат становништва чинили су Јевреји, муслимани и Катари.

1180. године у граду је основан медицински факултет који 1220. године добија статус Универзитета. Од тада па све до данас, са преко 60 000 нових студената сваке године, Монпеље представља један од најквалитетнијих и најконкурентнијих образовних центара у Европи. У XVI веку на медицински факултет у Монпељеу се уписује и један од њихових најпознатијих студената - Нострадамус, који ће касније постати познат по својим пророчанствима.

Током XIX века Монпеље пролази кроз период индустрализације. У том периоду развија се производна вина која је у многоме допринела економском развоју града. С обзиром на то да се у радијусу од око 300 км око Монпељеа не налази ни једно индустирско постројење, све што се узгаја на овим просторима сматра се еколошки исправним и здравим.

Као и многи други градови и Монпеље комбинује старо са новим и представља шармантну и интересантну дестинацију. Најбоље време за посету овом граду је у летњим месецима када у граду нема туриста, мада близина мора, блага клима, средњевековни споменици који стоје раме уз раме са најновијим тековинама архитектуре као и веома богата гастономска понуда чине овај град популарном дестинацијом током целе године.