Ђенова

Ђенова је шести по величини град Италије, главни град покрајине Лигурије у сјеверозападној Италији и највећа италијанска лука. Поред тога град посједује велико и добро очувано старо језгро, које је под заштитом УНЕСКО-а.

Ђенова има 82.000 квадратних метара јавних паркова и то у самом центру града, док на периферији и поред обале има још 370.000 уређених вртова и паркова.

Ђенова је некада била поморска република, а главни конкурент на Медитерану били су им Млеци. Најпознатији Ђеновљанин на свијету је сигурно Кристофор Колумбо. Остаци његове родне куће су одмах поред остатака самостана С. Андреа, а он се налази на пар корака од Порта Сопрана, градских врата која чине дио одбрамбеног зида.

Глава туристичка атракција града свакако је Палата Дуждева смјештена на најпознатијем градском тргу Де Ферари. Овдје се налазила резиденција ђеновљанских дуждева, а данас је у њој смјештено неколико музеја и архива. Веома популаран је Музеј џеза, а ту се налазе и књижара, као и велики број кафра и ресторана.

Од осталих знаменитости издвајају се Катедрала Светог Лоренца (освјештана 1118. године) и познати Ђеновљански акваријум (други по величини на свијету) у коме се налази више од пет хиљада морских створења, а која пливају у шест милиона литара воде.

Ђенова је од престонице Рима удаљена 510 км сјеверозападно, а ближи су јој Милано (140 км) и Торино (170 км), сматра се почетком Азурне обале.