Alexa Certify

BLOG

FIRENCA - živi prikaz istorije umetnosti

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/firenca-zivi-prikaz-istorije-umetnosti-113005-750x250.jpg

FIRENCA - živi prikaz istorije umetnosti

Туристичке дестинације , 0 Коментара Jun 29, 2023

Међу градовима Европе који су овенчани славом због свог културно-историјског значаја, Фиренца заслужује посебно место. Овај град, који се с правом назива италијанска Атина, био је центар европске културе и уметности још од ренесансе, а тај дух се и данас осећа кроз сведочење непроцењивих споменика, експоната и уопште вишевековног присуства уметности.

Како приказати богатство Фиренце, а нешто не пропустити, изоставити? У овом кратком блогу издвојићемо неколико ставки, таман толико да вас заинтересују да пожелите да видите све испричано и неиспричано уживо, својим очима...

Фиренца се, иначе, налази у провинцији Тоскана, у Италији. Град лежи на реци Арно, има око 380.000 становника, а многи га сматрају најлепшим градом Апенинског полуострва. Најпознатији је по својој историји као град-држава, у време када је био центар трговине и капитала, и један од богатијих градова Европе, а посебно као колевка италијанске ренесансе. Чувена породица Медичи финансирала је највеће уметнике свог времена и тако подстицала стварање неких од најпознатијих уметничких дела човечанства.

Због свега овога, Фиренца је данас незаобилазна дестинација за све туристе који желе да из прве руке искусе уметнички живот ренесансе, не само у музејима и галеријама, већ и на градским улицама.

 

Понте Векио

Понте Векио или „Стари мост” је најпознатији и најлепши мост града, а свакако је и једна од првих асоцијација на Фиренцу.

Првобитно изграђен од стране Етрураца и реновиран у 14. веку, Понте Векио је једини лучни мост преко реке Арно који није уништен током Другог светског рата.

У 13. веку на мосту су своје домове имали месари и рибари, а данас његовом дужином блистају излози златара и шарених сувенирница.

 

Фирентинска катедрала

Када уђете у Фиренцу, прво што приметите је величанствена катедрала Санта Мариа дел Фиоре, позната и као Дуомо, практично симбол града. Катедрала је посвећена Богородици, а звоник Кампаниле, који се састоји од седам великих звона, висок скоро 90 метара, пројектовао је Ђото, велики сликар, архитекта и вајар ренесансе.

Катедрала је током векова више пута дограђивана и преграђивана, а у обликовању њених грађевина видљиве су све прохујале епохе: романска крстионица, готска конструкција цркве и звоника, ренесансна купола, барокни украси и нео -готска и класицистичка фасада.

Катедрала је најпознатија по својој величанственој куполи, коју је дизајнирао Брунелески. Инспирисан римским Пантеоном, планирао је да нешто слично изгради у Фиренци, па је у куполу уграђено око четири милиона цигала, чиме је до данас највећа на свету.

 

Галерија Уфици

Галерија Уфици, смештена у Палацо дељи Уфици, један је од најстаријих и најпознатијих музеја на свету. Изградња је започета 1560. године, као зграда за судијске канцеларије (одакле и садашњи назив -Уфици, односно офис-канцеларија), а завршена је 21 годину касније.

  Задивљујућа колекција датира из италијанске ренесансе и некада је била у приватном власништву богате породице Медичи.

Колекција блиста ремек-делима Леонарда да Винчија, Рафаела, Каравађа, Тицијана, Тинторета, па чак и Рембранта. Можда најпознатија слика галерије, која ће вас оставити без даха, је огромно платно Рођење Венере које је насликао Ботичели.

Галерија Академија можда не може да се похвали толиким бројем познатих уметничких дела, али има, поред неколико завршених и недовршених Микеланђелових дела, величанствену, добро познату огромну скулптуру Микеланђеловог Давида.

                                                                                                                                          Извор фотографије : Стив Баркер

Палацо Пити

Палацо Питти је ренесансна палата у близини реке Арно. Потиче из 15. века, као кућа богатог банкара Питија, а сто година касније купила ју је породица Медичи, претворивши је у једну од својих резиденција. У 16. веку је додат 'Коридоо Васаријано', а на брду Боболи поред палате засађен је врт, данас познат као Боболи врт, украшен редовима зеленог дрвећа, скулптура и фонтана.

Палата обилује богатим уметничким благом, у њој се налази седам музеја и има чак 140 просторија отворених за посетиоце.

                                                                                                                                          Извор фотографије : Роб Ментинг

Трг Сињорија

Овај трг је величанствена уметничка галерија на отвореном са фасцинантним уметничким делима којима се диве генерације посетилаца. Сам трг Сињорија, као један од два најпознатија трга у Фиренци, увек врви од туриста и љубитеља уметности.

Прелепи трг Сињорије краси и Нептунова фонтана, која датира из 1575. године као симбол бројних тосканских поморских победа.

До локалитета изван најужег центра најлакше се долази јавним превозом који се састоји од неколико аутобуских линија и једне трамвајске линије.

Busticкеt4.ме је интернет портал за продају аутобуских карата преко интернета, а преко нас се лако може обезбедити аутобуска карта и повратна аутобуска карта за велики број дестинација.

Београд – Фиренца

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА