Alexa Certify

BLOG

Gusinje

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/gusinje-353-750x250.jpg

Gusinje

Туристичке дестинације , 0 Коментара Mar 04, 2016

Gradsko naselje Gusinje prostire se na području opštine Gusinje, na sjeveru Crne Gore. Smješteno je u neposrednoj blizini granice sa  Albanijom, u jugozapadnom dijelu Plavsko-Gusinjskog basena. Nalazi se na približno devetsto metara nadmorske visine, u podnožju Prokletija sa južne, i Visitora sa sjeverne strane, na ušću rijeke Vruje u rijeku Grnčar. Ovaj predio karakteriše oštra klima. Gusinje je karakteristično po velikoj migraciji stanovništva, čija prosječna starost iznosi 35,6 godina. Naseljavaju ga uglavnom Bošnjaci i ima približno 1800 stanovnika.

U XIV vijeku na teritoriji Plavske župe prostiralo se selo Gusino iz kojeg se razvilo današnje Gusinje. Kao mjesto kroz koje je prolazio stari put od Kotora i Skadra ka Peći, predstavljalo je značajan centar trgovine sa Skadrom, Peći i Mitrovicom, čuveno po svojim vašarima.

Najznačajniji spomenici kulture na području Gusinja su Crkva Svetog Đorđa, Vezirova džamija i crkva Svetog Antona u Dolji kod Gusinja.

Gusinjski kraj cini jedna varosica sa desetak sela u jugoistocnom dijelu Republike Crne Gore. Gusinje se nalazi u podnozju Prokletija i razvilo se na temeljima srednjovjekovnih naselja.

Vezirova džamija najstariji je islamski sakralni objekat u Gusinju, vakuf skadarskog vezira Kara - Mahmuda Bušatlije, sa sredine XVIII vijeka. Crkva Svetog Đorđa datira s početka XIX vijeka, a podignuta je zahvaljujući prilozima pravoslavnog stanovništva. Unutar crkve nalazi se ikonostas, rad Petra Čolanovića kao i više desetina knjiga na ruskom jeziku, od kojih neke potiču iz XVIII vijeka.  Crkva Svetog Antuna u Dolji datira s početka XIX vijeka.

 

MANIFESTACIJE

„Gusnjska omaha“ – uz folklornu pratnju, Gusinjani i Gusinjanke defiluju do Ali-pašinih izvora, na kojem se tradicionalno umivaju vodom sa izvora, i beharom,  jer postoji vjerovanje da im to donosi sreću. Održava se u maju.

„Gusinjsko ljeto“ -  manifestacija koja obuhvata sva kulturna, i sportska dešavanja u Gusinju. Pod direktnim je pokroviteljstvom građana Gusinja - Fondacije „Za Gusinje“. Održava se tokom jula  i avgusta U okviru „Gusinjskog ljeta“ održava se niz manifestacija koje obogaćuju njegovu turističku ponudu tokom ljetnje sezone: „Dani dijaspore“, „Zavičajni susreti“, Seoske igre „Vusanje“, Tradicionalna izložba slika, Košarkaški turnir, „Trofej Prokletija“, Atletski maraton, Alatursko doba;

GOOGLE MAP

Popularne autobuske relacije sa polascima iz Gusinja:

Gusinje - Podgorica

Gusinje - Berane

 

 

 

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА