Alexa Certify

BLOG

Karlovac

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/karlovac-354-750x250.jpg

Karlovac

Туристичке дестинације , 0 Коментара Apr 07, 2016

Karlovac se prostire u središtu Hrvatske na ušću rijeka Korane, Kupe, Mrežnice i Dobre. Pozicioniran je jugozapadno od Zagreba, na 112 m nadmorske visine. Sa svojih 60.000 stanovnika uvrštava se među gradove srednje veličine u Hrvatskoj.

Najstariji istorijski dokazi o naseljenosti njegovog područja potiču još prije 3 500 godina prije Hrista. Podignut je tokom XVI vijeka na imanju porodice Zrinski, radi odbrane od turskih osvajača. Početak gradnje njegove tvrđave bilježi se kao rođendan grada - 13. jul 1579. godine. Osnivač grada je austrijski nadvojvoda Karlo, po kojem i nosi ime.

Glavno obilježje grada je upravo pomenuto istorijsko jezgro iz kojeg se razvio u urbano naselje – „Karlovačka Zvijezda“, odosno Stari grad Dubovac. Najstariji je dio grada koji je naziv „Zvijezda“ dobio po svom karakterističnom šestokrakom obliku. Predstavlja omiljeno sastajalište Karlovčana a sa njega se pruža očaravajući pogled na cijeli grad i njegovu okolinu. Danas Radićeva ulica predstavlja glavnu sponu ka Turskim vratima i stražarnici tvrđave. U periodu tokom proljeća i ljeta, glavna je pozornica za mnogobrojna kulturna dešavanja - koncerte, pozorišne i plesne predstave i izložbe.

Karlovac je grad jedinstvene arhitekture, čija jezgra sa svojim bedemima, bastionima, palatama, trgovima, vojnim i sakralnim objektima predstavljaju vrhunac tadašnjeg građevniskog umijeća. Jedan od primjera te arhitekture predstavlja čuvena gimnazija iz XVIII vijeka, koju su između ostalih pohađale znamenite ličnosti poput Nikole Tesle, Stjepana i Antuna Radića, Ivana Gorana Kovačića i Mirka Seljana.

Na njegovom centralnom Trgu bana Josipa Jelačića, smještena je barokna Crkva Presvetog trojstva sa Franjevačkim samostanom, dok se u neposrednoj blizini nalazi „Kužni pil“, spomenik podignut krajem XVII vijeka kao zavjet Bogorodici protiv kuge koja je harala gradom.

Još jedno značajno obilježje grada predstavlja Trg Josipa Juraja Strossmayera, na kojem se nalazi Gradsko poglavarstvo Karlovca i Gradski muzej. Muzej je smješten u palati koja datira iz prve polovine XVII vijeka i jedan je od najstarijih sačuvanih primjera stambene arhitekture. Ispred muzeja nalaze se ostaci kapelice Svetog Josipa iz XVII vijeka.

Zgrada karlovačkog kazališta „Zorin dom“ i Glazbena škola predstavljaju važna središta kulturnog života u gradu i županiji. „Zorin dom“ podiglo je prvo hrvatsko pjevačko društvo „Zora“ krajem XIX vijeka, dok je Glazbena škola osnovana početkom XIX vijeka.

U razdoblju između XVIII i XIX vijeka Karlovac postaje najvažniji trgovački grad na relaciji Jadran - Podunavlje, nakon izgradnje tri puta: „Karolina“, „Lujzijana“ i „Jozefina“, dok o njegovoj važnosti za trgovinski promet svjedoči i Miljokaz sa oznakama udaljenosti tadašnjih važnih središta. Danas, zahvaljujući svojim istorijskim putevima i savremenom autoputu povezuje primorsku i panonsku Hrvatsku i ujedno Srednju Evropu i Podunavlje sa Jadranom.

Turistička ponuda ovog grada zahvaljujući svojoj raznovrsnosti idealna je i za užitak u prirodi duž dolina njegovih rijeka ili pod hladom stogodišnjih drvoreda. Nakon ovog izleta možete se odvesti starim fijakerom do obližnjeg restorana kako biste se upoznali sa gastronomskim specijalitetima ovog kraja. 

 

GOOGLE MAP

Popularne autobuske relacije sa polascima iz Karlovca:

Karlovac - Zagreb 

Karlovac - Dubrovnik

Karlovac - Ljubuški

Karlovac - Međugorje

Karlovac - Opatija

Karlovac - Herceg Novi

 

 

 

 

 

 

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА