Alexa Certify

BLOG

Колашин - место за истински одмор

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/kolashin-mesto-za-istinski-odmor-112897-750x250.jpg

Колашин - место за истински одмор

Туристичке дестинације , 0 Коментара Jan 31, 2023

Колашин, градић у Црној Гори, основан је у 17. веку, а данас има око 3.000 становника. Сам назив града је укорењен у речи коло, што је старословенски назив за точак или коло. Такође, реч колаш на овим просторима имала је значење играча у колу.

Окружен планинама Сињајевинa, Бјеласицa, Кључ и Вучјe, Колашин лежи на надморској висини од 954 метра, а само то је довољно да замислите планински, идиличан град, као да је створен за одмор и регенерацију. Због своје надморске висине и повољне климе, Колашин је класификован као ваздушна бања, погодна за посетиоце који траже опоравак и освежење по препоруци лекара.

Недалеко од града налази се Биоградска гора, један од најсјајнијих бисера природних резервата у Европи. То је права правцата прашума на планинском масиву богатом водом и ендемским биљним и животињским врстама, пашњацима и живописним катунима. Лак приступ самом парку је најбоља позивница да га посетите и уживате у његовој бајковитој атмосфери. Посебна атракција за туристе, у оквиру Биоградске горе, је Биоградско језеро. Пешачке стазе, које га окружују, скривене су у тамном шумском зеленилу, које попут густе косе уоквирује чисто бисерно плаво лице језера.

Захваљујући свом природном положају, Колашин је идеалан за зимски туризам. Ски центар организује дочек и превоз гостију до хотела, односно до ски центра, сопственим аутобусима. Данас је скијалиште Језерине надалеко познато по квалитетној услузи са висококвалитетном жичаром и неколико ски лифтова који се пењу до 1.950 метара надморске висине. У Језеринама постоје и бројни угоститељски објекти са националном кухињом, па ће дан на снегу бити потпунији ако неко време проведете крај огњишта или пак, само се сунчајући на зимском сунцу, уз топли напитак.

Неке стазе на Језеринама су по ФИС стандардима, што значи да су у потпуности припремљене за такмичења највишег нивоа. Бјеласицу карактерише доста алтернативних стаза које пролазе кроз шуму, а на појединим мјестима нагиб стаза је и преко 60%, што их чини фантастичним за љубитеље екстремног скијања. Близина скијалишта самом граду условљава његову популарност, тако да велики број становника Подгорице и неких јужних црногорских општина користи сваки слободан дан за посјету Бјеласици. У оквиру скијалишта раде школа скијања и сноуборда, Горска служба спасавања, Прва помоћ и бројне друге службе, што ово скијалиште чини изузетно атрактивним и примамљивим како за рекреативце тако и за професионалне кориснике. Дужина главне стазе је преко четири километра, изузетно је широка, спремна да прими хиљаде скијаша одједном.

Као и у многим другим модерним европским скијалиштима, стазе имају опрему за вештачко оснежавање. Осветљене падине омогућавају ноћно скијање. Љубитељи скијања имају могућност да ангажују професионалног инструктора, а уколико немате сопствене скије и опрему – све што вам је потребно можете изнајмити на ски стазама.

Добар географски положај Колашина огледа се и у одличној повезаности са другим градовима у региону. Налази се на сат вожње, кроз кањон Платије, од Подгорице на југу. Такође је потребно нешто више од два сата вожње на север до границе са Србијом.

У циљу популаризације зимске туристичке сезоне, главни град Подгорица је два пута седмично обезбедио бесплатан превоз до скијалишта.

Као агенција чија је делатност онлајн продаја аутобуских карата, нудимо Вам директне поласке за Колашин из следећих градова:

Aутобус Подгорица – Колашин 

Аутобус Херцег Нови - Колашин  

Аутобус Београд – Колашин 

Аутобус Ниш - Колашин  

Аутобус Скопље – Колашин  

 

Фотографије преузете са сајта ТО Колашин

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА