Alexa Certify

BLOG

Lasta - Simbol autobuskog prevoza na Balkanu

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/lasta-simbol-autobuskog-prevoza-na-balkanu-112901-750x250.jpg

Lasta - Simbol autobuskog prevoza na Balkanu

Разно , 0 Коментара Feb 23, 2023

За већину корисника аутобуског оператера, Ласта је општепризнат бренд. Основана давне 1947. године, најстарија је и једна од најугледнијих аутобуских компанија у региону.

Аутобуске карте за Ластине поласке можете купити овде ► busticket4.me/lasta

На самом почетку њен возни парк чинили су углавном аутобуси заплењени у Другом светском рату и камиони. Аутобуска станица се налазила у близини цркве Светог Марка, а предузеће је имало 80 запослених. У првим годинама рада њихова услуга је подразумевала да путник стигне на одредиште, без обзира на ред вожње, односно очекивано трајање путовања. Тада је то био прилично дуг пут, јер су аутобуси прешли 60 километара за три сата. 

Најупечатљивији аутобус у раним годинама био је бренд Мерцедес, док се како се компанија развијала, возни парк се састојао од Шкода. Ласта је 1957. године са 75 аутобуса и 40 камиона превезла око два милиона путника.

Шездесетих година прошлог века Ласта је постала препознатљива по својим шопинг турама. Фиат аутобуси свакодневно путују до Трста, једног од водећих европских модних центара тог времена. Касније је Ластин ред вожње постао богатији за нове шопинг дестинације, Букурешт и Истанбул. 

Од 1971. године у возни парк Ласте стижу аутомобили Мерцедес, који ће постати њен препознатљив симбол. Вожња „мерцедес роуд крузером” била је право задовољство за возаче. 1974. године најрепрезентативнији аутобус Мерцедес Ласта возио је фудбалску репрезентацију Југославије на Светско првенство у Минхену.

Следеће године у Минхену ће почети да саобраћа прва редовна Ласта аутобуска линија, затим Ласта бус Беч и Ласта бус Париз. Седамдесетих година прошлог века Ласт постаје гигант на тржишту, интегришући локална предузећа из неколико градова Србије: Младеновца, Инђије, Старе Пазове, Бора, Зајечара, Неготина, Смедерева. Биле су то „златне седамдесете” када је Ласта имала 620 аутобуса који су дневно обављали 1.700 полазака на 350 линија.

Једна од најзначајнијих офлајн вожњи реализована је на Зимским олимпијским играма у Сарајеву 1984. године, где је Ласта са 60 аутобуса, од којих 30 нових, превозила спортисте у Сарајеву. Осамдесетих година флоту је преплавио „Санос”, а аутобуска карта Ласте важи и за међународне линије за Цирих и Копенхаген.

Рат деведесетих година означава почетак најтежег периода у историји компаније. Ласта је суочена са економском и безбедносном кризом, несташицом горива и коначно обуставом саобраћаја према Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини и Европи.

Ласта је својом флексибилношћу успјела да се прилагоди околностима и за ратом захваћена подручја отворила је аутобуске линије за Книн, Приједор, Доњи Вакуф, Бањалуку, Босанску Крупу, Теслић, Пале, Бијељину, Угљевик и Тузлу.

Ласта улази у 21. век са 150 високотуристичких Беркоф аутобуса, са којима је препозната по високом нивоу услуге. Аутобуси су опремљени по најсавременијим стандардима, са мини кухињом, фрижидером, тоалетом, аудио и видео опремом, сигурносним појасевима, климом, ски боксом. У првој летњој сезони, за два месеца на линијама ка Црној Гори, Ласта је превезла рекордних 40.000 путника.

Са 50 нових Икарбусових аутобуса, Ласта је 2006. године постала део градског превоза Београда. У 2010. години остварен је највећи приход у историји компаније од 100 милиона евра, а следеће године остварен је најдужи пут у историји компаније. Коначна дестинација је била Тенерифе, 11.900 километара од Београда. Новина у наредним годинама је и Опен Топ аутобус на туристичкој тури "Од срца града до Авале". Услуга је касније проширена на обиласке манастира и разгледање града уз аудио водич на осам језика. 

Отворени аутобус је био укључен у све свечане пријеме испред Скуштине града Београда, док је музичка група "Неверне бебе" снимила спот за насловну нумеру са албума "Праштам" у Ласт'с Опен Топ-у.

Ласта је у мају 2014. године, током поплава у Србији, спровела једну од најзначајнијих хуманитарних акција у историји компаније, организовавши превоз са 375 својих возила.

Током пандемије корона вируса Ласта је сачувала свој систем и обновила возни парк. За време ванредног стања организовала је коридорске линије за превоз запослених у здравственим установама, грађана из дијаспоре, запослених у великим привредним системима.

Сви поласци Ласте на градским, локалним, приградским, међуградским и међународним линијама реализују се са главне аутобуске станице-БАС и терминуса „Шумице“ и „Баново брдо“ у Београду, као и са Ластиних аутобуских станица и станица других превозника широм Србија.

Као агенција чија је делатност online продаја аутобуских карата, нудимо вам директне поласке за следеће дестинације

Autobus Beograd Kragujevac 

Autobus Beograd Kraljevo

Autobus Beograd Niš 

Autobus Beograd Novi Pazar 

Autobus Beograd Novi Sad 

Autobus Beograd Subotica 

Autobus Beograd Užice 

Autobus Beograd Herceg Novi 

Autobus Beograd Budva 

Autobus Beograd Tivat

Такође, аутобуске карте за Ластине поласке можете купити на порталу: бустикет4.ме/ласта

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА