Alexa Certify

BLOG

Linc

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/linc-355-750x250.jpg

Linc

Туристичке дестинације , 0 Коментара Mar 04, 2016

Jedna od kulturnih prijestonica Evrope, Linc, treći je po veličini grad u Austriji, nakon Beča i Graca, i predstavlja upravni i privredni centar Gornje Austrije.

Ovaj, po mnogo čemu jedinstven grad osnovali su Rimljani na ostacima naselja koje su prethodno naseljavali Kelti. Istorijsko jezgro grada vjekovima je bilo sjedište oblasnih gospodara i trgovački centar sa obije strane Dunava. U jednom periodu svoje istorije, tokom boravka cara Fridriha III, Linc je predstavljao najznačajnije mjesto Habsburške monarhije, sve do njegove smrti. Kao važan prosvjetiteljski centar bio je dom mnogim poznatim ličnostima tokom njihovog srednjoškolskog i univerzitetskog obrazovanja - filozofu Ludvigu Vitgenštajnu, njemačkom astronomu Johanu Kepleru, kao i vođi nacističke Njemačke Adolfu Hitleru.

Danas je Linc jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u kojoj svaki posjetilac ponaosob može pronaći kutak blizak njegovom ličnom senzibilitetu. Ovaj grad krasi najveći gradski trg u Evropi, Hauptplatc, na kojem se nalazi stub koji svjedoči sjećanju na mnogobrojne žrtve stradale usled epidemije kuge krajem XIV vijeka.

Poklonicima sakralnih monumenata najveće zadovoljstvo predstavlja posjeta neo-gotskoj građevini Neuer Dom, najvećoj crkvi u Austriji koja može primiti i do dvadeset hiljada ljudi. Krasi je kula visoka 135 metara, dok posebnu čar ovom objektu daju vitraži sa prikazima ključnih istorijskih momenata grada. Takođe, ništa manje zanimljiva za posjetiti je i najstarija austrijska crkva podignuta u doba Karolinga. Posvećena je Svetom Martinu a neki njeni djelovi datiraju još iz VIII vijeka.  

Za ljubitelje muzejskih postavki Linc zauzima posebno mjesto sa svoja četiri glavna muzeja – Muzej umjetnosti “Lentos”, jedan od najznačajnijih muzeja moderne umjetnosti u Austriji u čijem se posjedu nalaze remek – djela XIX i XX vijeka; Umjetnički centar “Elektronika” poznatiji kao “Muzej budućnosti” unutar kojeg se nalaze ostvarenja svjetskih hi-tech tehnologija; Zamak “Linc” čija je riznica bogata eksponatima starog oružja, instrumenata i folklornih eksponata i Pokrajinski muzej Gornje Austrije čije postavke oslikavaju regionalnu umjetnost i kulturu.

Tokom posjete ovom gradu u građevine koje bi trebalo nezaobilazno posjetiti spadaju koncertna dvorana Bruknerhaus; pozorište Landezteatar; nekadašnji univerzitet Landhaus, poznatiji kao učilište Johana Keplera; Stara katedrala izgrađena krajem XVII vijeka i Mocarthaus – kuća u kojoj je boravio Mocart dok je komponovao svoju simfoniju Linc.


Posebna turistička atrakcija u gradu je brdo Postlingbergban koje se nalazi na visini od 540 metara, smješteno u sjevernom dijelu grada. Predstavlja najstrmiju željezničku trasu u Evropi a nekada je bilo važno hodočasno mjesto na kojem su vjernici sagradili drvenu kapelu ubrzo nakon što je Franc Obermajer postavio statuu Pjeta.
 

Idealna lokacija za decu je zoološki vrt koji broji preko 800 različitih vrsta životinja kao i Grotto Railway - vozić u obliku zmaja.

Kao idealna destinacija za hedoniste poznat je po najstarijem receptu za Lincer tortu kao i po ponudi najkvalitetnijih piva poput vrsta Zipfer, Gösser i Kaiser i toplog začinjenog vina Glühwein. 

GOOGLE MAP

Popularne autobuske relacije sa polascima iz Linca:

Linc - Beograd

Linc - Maribor

Linc - Ptuj

Linc - Grac

Linc - Wels

 

 

 

                                                          

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА