Alexa Certify

BLOG

Lucern

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/lucern-24627-750x250.jpg

Lucern

Туристичке дестинације , 0 Коментара Mar 15, 2016

Lucern se nalazi u središnjem dijelu Švajcarske i predstavlja jedan od njenih glavnih ekonomskih i kulturnih centara kao i središte istoimenog kantona. Prostire se na površini od 37, 40km2 koju naseljava približno 76 000 stanovnika. Dobio je ime po manastiru Lucijarija koji je tokom VIII vijeka podignut na području današnjeg grada. Lucern je jedna od najatraktivnijih destinacija u Evropi a mnogi ga smatraju i najljepšim gradom Švajcarske. U ovom gradu je 1332. godine na trgu Weinmarkt položena zakletva gradova Lucern, Uri, Šviz i Untervalden na osnovu koje je stvorena Švajcarska Konfederacija.

Čuven je po legendarnom narodnom heroju Viljemu Telu čija životna priča u Švajcarskoj predstavlja simbol borbe za slobodu. Njegov lik nalazi se na novčiću od pet švajcarskih franaka, a legendu o njemu ovjekovječili su Fridrih Šiler u svojoj drami „Viljem Tel“ i Đoakino Rosini u istoimenoj operi.

Grad se oslanja na obale jezera koje dijele četiri kantona – Lucern, Uri, Švic i Nidvald,  a nastao je na mjestu na kojem rijeka Rojs ističe iz pomenutog jezera. Četvrto je po veličini u Švajcarskoj i većim dijelom svoje obale seže do ogranaka Alpa formirajući očaravajuće pejzaže.

Turističke atrakcije grada

Kapelanski most

Ovaj najstariji drveni natkriveni most u Evropi smješten je na rijeci Rojs i predstavlja glavno obilježje grada. Jedan je od glavnih simbola švajcarskog turizma, jedinstven po tome što je unutrašnjost njegovog krova oslikana scenama iz prošlosti grada. Podignut je tokom prve polovine XIV vijeka, a naziv je dobio po kapeli Svetog Petra.

U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se Vodeni toranj koji je podignut tridesetak godina nakon izgradnje mosta. Primarna funkcija ovog tornja, visokog 34 metra, bila je očuvanje gradskih zidina, dok je shodno istorijskim prilikama obavljao funkciju gradskog arhiva, riznice i tamnice. Početkom XX vijeka veći dio mosta je stradao u požaru, usled čega je njegova dužina redukovana za tridesetak metara, međutim ubrzo je restauriran.

„Umirući lav iz Lucerna“

Skulptura posvećena herojima Švajcarske garde stradalim 1792. godine tokom Francuske revolucije. Američki pisac Mark Tven pisao je o ovom jedinstvenom spomeniku kao impresivnom i dirljivom djelu.

Jezuitska crkva

Ubrzo nakon osnivanja grada njim su upravljali čelnici iz reda Isusovaca, usled čega se u Lucernu nalazi značajan broj istaknutih sakralnih objekata. Jezuitska crkva ubraja se u red prvih baroknih crkava u Švajcarskoj. Podignuta je kao edukativni centar i zasigurno je jedna od najimpozantnijih građevina tog vremena.

Crkva Hof

Podignuta na temeljima benediktinskog manastira predstavlja najznačajniji renesansni sakralni objekat u Švajcarskoj. U jednom navratu stradala je u požaru početkom XVII vijeka ali je ubrzo obnovljena po ugledu na svoj pređašnji izgled. U njenoj unutrašnjosti nalazi se Oltar duša kao i Marijin oltar sa reljefom koji datira s početka XVI vijeka.

Musegg

U prošlosti je predstavljao sastavni dio nekadašnjeg gradskog utvrđenja. Datira s kraja XIV vijeka, prepoznatljiv po tri tornja i satu postavljenom početkom XVI vijeka. 

Ritterscher palata

Jedinstveno renesansno zdanje s kraja XVI vijeka. Palata je bila rezidencija gradonačelnika Luksa Ritera, po kome je i dobila naziv.  Danas je u funkciji gradske uprave.

Gradska kuća

Prelijepa građevina koja datira s početka XVII vijeka, smještena na trgu Kornmarkt. Izgrađena je u renesansnom stilu po nacrtu Antona Isenmana.

 

Lucern je čuven i po svojim muzejima, a u njemu se svakog avgusta održava manifestacija „Noć muzeja“ tokom koje je ulaz u potpunosti besplatan.

Među naznačajnije muzeje ubrajaju se: Muzej umjetnosti u kojem se nalaze eksponati iz XIX i XX vijeka; Istorijski muzej Lucerna u kom se posjetioci na krajnje originalan način mogu upoznati sa istorijskim događajima grada i Konfederacije; Prirodnjački muzej u kojem se nalaze primjerci flore i faune na području centralne Švajcarske kao i mnogobrojne postavke sa kolekcijama iz cijelog svijeta; Vojni muzej; Muzej Belpark; Ledena bašta; Bourbaki Panorama i Alpineum.

Švajcarski Muzej Transporta

Ovaj jedinstveni muzej prostire se na površini od 40 000m2, sa kolekcijom koja broji preko tri hiljade eksponata. Predstavlja pravu atrakciju za posjetioce koji unutar njega mogu iskusiti simulaciju nezaboravnog putovanja, putovanje kroz nekadašnji tunel s početka XIX vijeka i naučiti mnogo zanimljivih činjenica o proizvodnji i transportu švajcarske čokolade.

Takođe, u okviru ovog muzeja nalaze se djela najčuvenijeg švajcarskog umjetnika XX vijeka - Hansa Ernija.

Vagnerov muzej

Smješten je u kući u kojoj je stanovao Rihard Vagner, jedan od najvećih stvaralaca na polju opere i kompozitor koji je imao presudni značaj za istoriju muzike XX vijeka. U ovom muzeju čuva se postavka čiji predmeti vjerodostojno oslikavaju njegov život i djelo.

Rozengart muzej

Ovaj najmlađi muzej Lucerna sadrži nekadašnju privatnu kolekciju porodice Rosengart.  U njoj se nalaze djela Pabla Pikasa i Pola Klea iz 1938. godine kao i djela Sezana, Monea, Matisa, Braka, Legera i Miroa koja datiraju s početka XIX i XX vijeka.

 

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА