Alexa Certify

BLOG

Mostar

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/mostar-358-750x250.jpg

Mostar

Туристичке дестинације , 0 Коментара Mar 09, 2016

Mostar predstavlja upravno sjedište Hercegovačko – Neretvanskog kantona, ujedno i ekonomsko, kulturno, univerzitetsko i privredno središte Hercegovine. Nastao je u cvijetnoj dolini rijeke Neretve čiji su mostovi od davnina imali svoje čuvare – mostare, po kojim je ovaj grad i dobio ime.

Oduvijek je bio raskršće mnogih civilizacija čiji se duh u ovom gradu zadržao do današnjih dana, i to je ono što ga čini jedinstvenim u odnosu na druge gradove BiH. Njegovo stanovništvo uglavnom sačinjava mlada populacija, a s obzirom na činjenicu da predstavlja i sveučilišni centar regije može se slobodno kazati da je Mostar grad mladosti. Naseljava ga približno 126 000 stanovnika.

Tokom devedesetih godina, bio je jedan od najrazorenijih gradova čije je kulturno – istorijsko nasleđe pretpjelo velike posledice, međutim nakon rata intenzivno je rađeno na njegovoj obnovi i rekonstrukciji.

Među građevinama koje su pretrpjele najveću štetu je njegovo glavno obilježje - jedinstveni Stari most. Stari most podignut je u XVI vijeku i predstavlja prvi spomenik kulture u BiH koji je stavljen pod zaštitu UNESCO-a. Njegova poslijeratna rekonstrukcija završena je 2004. godine.

Ponovo je izgrađena Crkva sv. Petra i Pavla, franjevačka crkva i njen zvonik, Stara mostarska gimnazija kao i najviša zgrada u Mostaru podignuta u vrijeme bivše Jugoslavije – „Mostarka“. Takođe, obnavljaju se ulice koje su bile najoštećenije u gradu - Bulevar Narodne Revolucije/Ulica hrvatskih branitelja i Ulica Alekse Šantića/Tvrtka Miloša. Dovršen je i glavni objekat Sveučilišne kliničke bolnice koji predstavlja jednu od najbolje opremljenih i najsavremenijih bolnica na prostoru jugoistočne Europe.

Otvoreni su i Španski trg  kao i šetalište Nikole Šubića Zrinjskog koje spaja pomenuti trg sa Trgom hrvatskih velikana,  i revitalizovani parkovi Zrinevac i Park nobelovaca na čijoj se suprotnoj strani nalazi park Antuna Branka Šimića.   

Hercegovačko-neretvanski kanton čuven je i po jednoj od najboljih gastro ponuda Balkana. Ovo područje poznato je po tradicionalnim jelima organskog porijekla među kojima su najpoznatija: meso ispod sača, domaći hljeb, razne vrste sireva, svinjski ili goveđi pršut, morska i riječna riba, domaća vina i sokovi, kao i med od ljekovitih trava.

Osim po izuzetnoj gastro ponudi, turistička ponuda Mostara poznata je po zanatskim radnjama i tržnim centrima sa raznovrsnom ponudom. Takođe, poseban užitak predstavlja posjeta ovom gradu tokom februara mjeseca, kada se njegovim ulicama i krajolicima prostire miris čuvenog behara.

 

MANIFESTACIJE

„Mostarski sajam“ – april; Festival „Melodije Mostara“ – april; „“Mostar blues“ – jul; World music festival – septembar; Mostarski ljetni festival – jul; Dani matice Hrvatske – april/maj; Mostarska liska – april;

 

KULTURNI ŽIVOT

Kazališta – Narodno pozorište, Hrvatski Dom Herceg Stjepan Kosača, Javna ustanova „Mostarski teatar mladih“, Lutkarsko pozorište, Hrvatsko narodno kazalište

 Muzeji – Muzej Hercegovine, Muzej Starog mosta, Interpretacijski centar, Kuća Svetozara Ćorovića

Galerije – „Aluminij“, „Martino“, „Michelangelo“ 

Bioskop – „CineStar“

Kulturni centri – Muzički centar „Pavarotti“, Omladinski kulturni centar „Abrašević“, Centar za kulturu

 

GOOGLE MAP

Popularne autobuske relacije sa polascima iz Mostara:

Mostar - Herceg Novi

Mostar - Podgorica

Mostar - Banja Luka

Mostar - Beograd

Mostar - Dubrovnik

Mostar - Foča

Mostar - Goražde

Mostar - Međugorje 

Mostar - Metković

Mostar - Zagreb

Mostar - Sarajevo

VAŽNI TELEFONI

 

Policija 122; Vatrogasci 123; Hitna pomoć 124; Pomoć na cesti 1282/188; Pošte i telefoni 188/1182; Tačno vrijeme 125

 

 

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА