Alexa Certify

BLOG

Подгорица за посетиоце и туристе

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/podgoritsa-za-posetiotse-i-turiste-112892-750x250.png

Подгорица за посетиоце и туристе

Разно , 0 Коментара Nov 29, 2022

Подгорица је главни град Црне Горе и стога место сусрета бројних путника, предузетника и дипломата. Град, који лежи на пет река - Морачи, Зети, Рибници, Цијевни и Ситници, име је добио по брду Горица, које се налази у самом центру.

Последњих деценија бележимо велики пораст посетилаца и туриста у Главном граду, а овим текстом покушаћемо да објединимо већину излетишта и других садржаја града вредних посете.

 

Стара Варош и Сахат кула

 

Стара Варош, смештена на левој страни Рибнице, и данас у фрагментима чува архитектонски стил какав је био деценијама, па и вековима уназад. Уске улице, стотине година старе зграде, џамије из времена Османлија, сахат-кула, чардаци, све је то део Старог града.

Готово да нема песме о старој Подгорици и Старој Вароши у којој се не помиње Сахат кула. То је један од ретких објеката који је преживео немачко бомбардовање Подгорице у Другом светском рату и један од ретких остатака прошлости у савременој Подгорици. Кула висока 16 метара налази се на тргу Бећирбега од друге половине 17. вијека, када ју је подигао Хаџи Мехмед паша Османагић.

У Старој Вароши је подигнута једна од најстаријих подгоричких кућа, чардак Крпуљевића. Кућа је реновирана, чиме је сачувана градитељска цјелина из времена Османлија. Запажено место у граду заузима Скендер Чаушева-Стародагањска џамија, која потиче из 15. века.

Значајан пример оријенталне архитектуре, која је временом добила нешто измењен изглед, јесте стари хамам, касније преуређен у јавно купатило, а данас се налази испод новосаграђеног моста на Рибници.

 

Мост на Рибници

 

Скалине, Саставци, Мост на Рибници, Али-пашина ћуприја, називи су веома лепог излетишта у центру града, места улива реке Рибнице у Морачу. Мост на Рибници је најстарији мост у Подгорици: потиче из римског периода, када се Подгорица звала Бирзиминијум и када је њиме пролазио каравански пут. Верује се да је мост срушен 618. године, током разорног земљотреса. Обновио га је Аџи-паша Османагић почетком 18. века, па га је народ назвао Али-пашин мост.

 

Дворац Петровић и Крушевачки парк

 

Некадашња резиденција кнеза Мирка Петровића Његоша налази се у Петровићевом парку у Крушевцу. Окружен шумом, током летњих месеци представља јединствену уметничку и изложбену сцену. У парку се налази црква Светог великомученика Димитрија.

Простори дворца на другом спрату служе Центру савремене уметности Црне Горе, док је први спрат уступљен Фондацији Петровић-Његош, чији је оснивач кнез Никола Петровић, директни потомак породице.

 

Брдо Горица

 

Парк шума Горица је зелени појас у коме уживају рекреативци, они жељни дружења и шетње, где чист ваздух и одсуство буке заборављају да сте у граду.

Црква Св. Ђорђа се налази на улазу у парк. Подигнута између 9. и 11. века, свакодневно окупља вернике који присуствују богослужењима, славе венчања или породична крштења, али и људе који га посећују невођени верским мотивом, већ привучени изузетном лепотом његовог здања. Цркву Светог Ђорђа прогања мистерија у вези са тајним пролазом код олтара. Наиме, према причи која је одувек голицала машту посетилаца, постојао је тајни пролаз који је водио у Дукљу или на обалу Мораче. Спелеолози су, међутим, истражили ове наводе и нису их потврдили. Током бурне историје града црква је више пута страдала, а у 19. веку је проширењем добила освежен изглед.

 

 

Горица је популарно излетиште Подгоричана и свих посетилаца града. Борови, по којима је позната, благотворно утичу на здравље. На брду се налази маузолеј са посмртним остацима хероја из НОБ-а, споменик партизанском борцу.

Медитеранска башта, авантуристички парк, спортски терени, бициклистичке и пешачке стазе намењене су посетиоцима брда по којем је главни град Црне Горе назван.

 

Брдо Љубовић

 

Брдо Љубовић је брдо које се налази у близини центра Подгорице. Са својих 101 метар надморске висине, ово купасто кречњачко брдо обрасло боровима и дивљим врстама трава и лековитог биља и даље је мање посећено подгоричко излетиште у односу на Парк шуму Горица.

Љубовић са западне, јужне и источне стране окружује насеље Забјело, а са севера Стара Варош. Подгоричани су и Љубовић, као и Горицу, пошумљавали током друге половине прошлог века. Излетиште има пешачке и бициклистичке стазе, уређен мобилијар и зелене површине. Привлачан је за посетиоце током целе године. У рељефу се, и поред добре шумовитости, јасно истичу кречњачки блокови, и то на источној и северној страни узвишења, где је ерозија кречњака добила највећи замах. На северној страни брда налази се мања пећина.

 

Дајбабска гора

 

Дајбабска гора је брдо изнад приградских насеља Подгорице: Зеленике, Забјела, Горњих и Доњих Дајбабa и представља одличан видиковац за Подгорицу и околину. Постоји пола километра дуга пешачка стаза која се лако пење и води до врха брда. Најповољнији периоди за пењање су током пролећа, јесени и зиме. На крају стазе, на надморској висини од 172 м, налази се Комуникациони торањ.

 

Водопади на Цијевни

 

На четвртом километру пута од Подгорице према Тузима налазе се водопади реке Цијевне, једно од најпосећенијих излетишта у граду. Иако неупоредиво мање, локално становништво је водопаде прозвало „Нијагариним”, симболично мислећи на оне чувене северноамеричке.

Цијевна је лева притока Мораче, реке са изузетно чистом водом, прелепим кањоном који се сматра једним од највећих ботаничких локалитета у Европи. Дуж реке се налазе бројне веће и мање, скривене пешчане плаже, као и вирови. Водопади су високи десет метара и богати су великом количином воде. Међутим, крајем јула или почетком августа река на многим местима пресуши, па и водопади остају без воде.

Водопади на Цијевни изграђени су пре око 150 година, са намером да служе за покретање млинова за млевење жита. Изграђене су мукотрпним радом локалног становништва, чак три пута, јер су немилосрдно рушене од силине тока реке. Легенда каже да се после треће градње појавила старица и рекла неимарима да између камења које су слагали ставе овчију вуну. Како су послушали савјет, водопади су опстали до данас, па иако воденица више нема, представљају мјесто које Подгоричани и бројни туристи редовно посјећују. Кањон Цијевне, који води до Нијагариних водопада, је место које често посећују љубитељи рафтинга, вожње кануом, кајаком, љубитељи планинарења и спортског риболова. Поред плаже, у близини водопада, налази се ресторан који служи традиционална јела.

 

Медун и Дукља

 

Остаци античке Подгорице, Дукље и Медуна налазе се десетак километара од центра града.

Дукља је ближа - три километра сјевероисточно, изграђена на равној заравни на ушћу ријеке Зете у Морачу.

Дуклу су основали Римљани у првом веку нове ере, а постојала је до друге половине 12. века. Са 20.000 становника био је значајан културни, финансијски, политички и привредни центар, са уређеним водоводом, канализацијом и улицама. Дукља је данас значајно историјско место и археолошки локалитет, о чему сведоче бројни налази археолога. Простране ливаде, недалеко од обале Мораче, окупљају излетнике свих генерација.

На Медуну, 13 километара од центра Подгорице, налазе се остаци илирског града Метеона, црква Светог Николе и родна кућа црногорског војводе, хероја и књижевника Марка Миљанова.

Метеон је основан крајем 4. века пре нове ере и био је један од центара илирског племена Лабеата, које је владало целим скадарским басеном. Остаци града Медуна, са очуваним кулама и бедемима, углавном припадају средњовековном турском утврђењу.

 

 

Са узвишења на којем се налази Медун пружа се прекрасан поглед на Подгорицу. Подручје Куче је атрактивно и због првог потпуно обележеног панорамског пута у Црној Гори „Круг око Корита“, којим се може возити аутомобилом или бициклом. Рута почиње у Подгорици, а води до планинског подручја Куча, до саме литице чудесног кањона Цијевне. Кучка корита су удаљена 33 километра од града, а налазе се на 1.400 метара надморске висине. Кучке педенце су изазов за бициклисте, а награда је изузетан поглед на Скадарско језеро, Ловћен и околне планине.

 

Као агенција чија је делатност онлине продаја аутобуских карата, нудимо Вам директне поласке ка Подгорици из следећих г радова:

Београд – Подгорица: https://busticket4.me/SR/1213-1121-132-0-0/0-1/Beograd-Podgorica/

Ниш – Подгорица: https://busticket4.me/SR/1243-1121-132-0-0/0-1/Nis-Podgorica/

Нови Сад – Подгорица: https://busticket4.me/SR/1214-1121-132-0-0/0-1/Novi_Sad-Podgorica/

Сарајево – Подгорица: https://busticket4.me/SR/1309-1121-132-0-0/0-1/Sarajevo-Podgorica/

Дубровник – Подгорица: https://busticket4.me/SR/1346-1121-132-0-0/0-1/Dubrovnik_-Podgorica/

Сплит – Подгорица: https://busticket4.me/SR/1349-1121-132-0-0/0-1/Split-Podgorica/

Скопље – Подгорица: https://busticket4.me/SR/1357-1121-132-0-0/0-1/Skoplje-Podgorica/

Тирана – Подгорица: https://busticket4.me/SR/1754-1121-132-0-0/0-1/Tirana-Podgorica/

 

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА