Alexa Certify

блог

POSTOJNSKA JAMA – DOŽIVLJAJ ZA CELU PORODICU

POSTOJNSKA JAMA – DOŽIVLJAJ ZA CELU PORODICU

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/postojnska-jama-dozivljaj-za-celu-porodicu-113172-750x250.jpg

Туристичке дестинације Коментара: 0 starstarstar Oct 10, 2024

 Уколико желите да свој дневник путовања обележите нечим новим и сасвим необичним, а што ће Вам дуго остати у сећању, препоручујемо да откријете Постојнску Jаму.

Само педесетак километара од словеначке престонице Љубљане једна је од најлепших и најпосећенијих природних атракција у Словенији, а можда и у целој Европи. Постојнска Jама није обична пећина. Заиста је невероватно чудо природе што је река Пивка током дугог временског периода клесала и обликовала пећину кап по кап. Чим уђете дубље у јаму, осећате се као да сте закорачили у други свет, где се планине дижу, реке жуборе и отварају огромне акустичне дворане.

Сматра се да је Постојнска пећина била позната још у средњем веку. О томе сведочи „Јарак старих потписа“, са најстаријим потписом из 13. века. Године 1818. случајно су откривени унутрашњи делови пећине, током припрема за посету цара Франца I. До данас је откривено око 20 километара канала пећинског система Постојнске Jаме.

Крајем 19. века у јаму су постављене железничке шине, које су биле прве такве врсте у свету, а дотадашње осветљење бакљама, свећама и петролејкама замењено је електричном расветом, која осветљава хладне зидове, стварајући фантастичне игре боја и сенки.

Туристи сада могу да обиђу око 5 километара пећине, која је укупно дугачка преко 20 километара — прва 3 километра се путује возићем, затим се наставља пешице и на крају се возићем враћа до улаза у пећину. Захваљујући колицима, посета пећини је доступна и особама са малом децом, а и лакшим инвалидима. С обзиром да је температура у јами током целе године око 10 степени, за обилазак је потребно је припремити топлију одећу.

Симбол пећине је величанствени "Дијамант" сталагмит, који је посебан како по величини, тако и по блиставој белини којом "осветљава" целу салу. Прелепи лустери од муранског стакла који висе са плафона балске сале такође доприносе бајковитом утиску на путу.

Најпознатији становник ове надалеко чувене пећине је 20 центиметара дугачка Човечија рибица (Proteus Anginus). Човечија рибица је ендем Динарског крша, што значи да се може наћи само на овом месту, у Постојнској Јами. Њихова кожа је бледа са ружичастом нијансом (слично боји људског тела, по чему су и добили име). Иако одрасле животиње немају очи, они веома добро „виде” и осећају свој плен рецепторима у кожи, која је веома осетљива на светлост. Сматра се да живе до 100 година.

Постојнска Jама ради сваког дана у години. Обилазак, који укључује вожњу возићем и шетњу са водичем, траје око 90 минута.

Ова величанствена пећина је на неки начин симбол Словеније — до сада је посетило скоро 40 милиона људи, а судећи по популарности ове туре, интересовање за Постојнску Jаму ће се наставити још дуго.

Извор фотографија: званична инстаграм страница

Вожња од Љубљане до Постојне траје мање од сат времена.

Busticket4.me је агенција чија је основна делатност онлине продаја аутобуска карта, а нудимо вам директне поласке за Љубљану:

Београд-Љубљана

Сарајево - Љубљана

Зворник – Љубљана

Зеница - Љубљана

Бијељина – Љубљана

Коментари

За овај блог нема коментара.

Напишите коментар

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА