Alexa Certify

BLOG

Tirana

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/tirana-24564-750x250.jpg

Tirana

Туристичке дестинације , 0 Коментара Mar 08, 2016

Tirana je glavni i najveći grad Albanije, ujedno i njegov kulturni i industrijski centar koji leži na obali rijeke Išm. Prema zvaničnim podacima ima nešto više od pola miliona stanovnika. Osnovana je početkom XVII vijeka a glavni grad je postala tek početkom XX vijeka.

Tokom tridesetih godina prošlog vijeka prema projektima vodećih arhitekata Mussolinijevog doba izgrađene su najvažnije zgrade – Skupština,  sjedišta ministarstava i Narodna banka, dva prostrana trga i bulevar.

Centar grada obuhvata dva glavna trga – Trg Skenderbega, Trg Majke Tereze i  široki Bulevar nacionalnih žrtava koji ih spaja. Pored nacionalnog junaka Đerđa Kastriotija Skenderbega, najslavnija osoba albanske narodnosti je časna sestra Marija Tereza po kojoj je osim jednog od glavnih trgova nazvan i tiranski aerodrom. Skenderbegov konjanički spomenik smješten je na Skenderbegovom trgu a u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se Etem – begova džamija koja zajedno sa Sahat – kulom predstavlja jedini preostali segment nekadašnje čaršije iz doba Osmanlija. Izgradnju pomenute džamije započeo je beg Mola tokom druge polovine XVIII vijeka, a završio je njegov sin, Hadži Etem – beg u prvoj polovini XIX vijeka, dok je Sahat – kula izgrađena 1830. godine.

Na Skenderbegovom trgu osim konjanika i Etem – begove džamije smještena su glavna gradska zdanja poput zgrade Opere, Nacionalne banke Albanije i Nacionalnog istorijskog muzeja koji predstavlja zdanje od izuzetne vrijednosti za prezentovanje albanske prošlosti.

U doba Envera Hodže izgrađena je Palata kulture i Istorijski muzej, dok iza muzeja počinje Bulevar kralja Zogua I. Njegovi posmrtni ostaci su iz Francuske gdje je umro 1961. Godine, preneseni u Albaniju i pokopani u Tirani, u grobnici gdje su od ranije počivale njegova supruga kraljica Geraldina i sin Leka. Početkom XX vijeka završena je izgradnja najveće crkve u Tirani  - Katoličke crkve Svetog Pavla.

Tirana je svjetsko sjedište islamskog religioznog reda Bektaši Sufi i sjedište Univerziteta u Tirani, osnovanog 1957. godine, kao i Albanskog instituta nauka, Akademije umjetnosti, Poljoprivrednog univerziteta, Vojne akademije, Instituta ministarstva spoljnih poslova, Narodne skupštine i Visokog suda.

Ono po čemu je Tirana jedinstvena jeste što njeni građani preferiraju voziti Mercedesove automobile, pa ćete ih često kroz šalu čuti kako govore da ih u gradu ima više nego stanovnika. Gotovo da nijedan turista nije napustio ovaj grad bez da je prethodno okusio ili kupio njegov zaštitni znak – albanski konjak „Skenderbeg“.  

GOOGLE MAP

Popularne autobuske relacije sa polascima iz Tirane:

Tirana - Drač

Tirana - Skadar

Tirana - Ulcinj

 

 

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА