Alexa Certify

BLOG

Tvrđave grada Šibenika

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/tvrdjave-grada-sibenika-112984-750x250.jpg

Tvrđave grada Šibenika

Туристичке дестинације , 0 Коментара Apr 12, 2023

 

Шибеник је мали туристички град у Хрватској, који се налази у средњој Далмацији, на ушћу реке Крке у Јадранско море. Због свог природног положаја, логично је да је привреда оријентисана на туризам и море.

Под садашњим именом град се први пут помиње у даровници краља Петра Крешимира IV из 1066. године.

Стари Шибеник је један од највећих и најбоље очуваних средњовековних градова, а највећa уметничкa благa града потичу из његовог златног доба, од краја 14. до средине 17. века.

Најлепша црква у граду и целој Далмацији је катедрала Св. Јакова, изграђена у готско-италијанском стилу. Сама градња је трајала преко 200 година, а завршена је 1535. године, а од 2000. године је под заштитом Унеска, као део светске културно-историјске баштине.

Катедрала Св. Јакова је јединствена у свету по томе што је грађена искључиво од клесаног камена, али је можда најупечатљивија карактеристика 74 главе које је вајар и архитекта Јурај Далматинац распоредио на апсидама.

За Шибеник би се могло рећи да је утврђени град, односно град тврђава, из разлога што су му оне најпрепознатљивије обиљежје. У сваком случају, постоје 4 тврђаве и све су грађене за исту сврху, односно за одбрану од турских напада.

Тврђаве су фантастичан начин за откривање града Шибеника, посебно зато што са својих врхова пружају величанствен поглед.

Уским, кривудавим уличицама стижемо до брда изнад старог дела града, где се налази тврђава Светог Миховила, окружена бедемима дугим око 1,5 километар. Након што је удар грома у 17. веку нанео велика оштећења барутане у самој тврђави, почела је рестаурација, после чега је тврђава повратила некадашњи сјај, тако да је са својим прелепим амфитеатром идеално место за разне културне догађаје.

Већина историјских споменика Шибеника налази се у старом градском језгру, али се тврђава Светог Николе налази на улазу у Канал св. Анте. То је још једна грађевина под заштитом Унеска, подигнута средином 16. века. Тврђава Св. Николе је специфична по венецијанском стилу градње и свакако представља значајан културно-историјски споменик целе Далмације. Занимљиво је да је тврђава задржала свој изворни изглед и ретка ренесансна архитектонска решења по којима се може препознати.

Тврђава Светог Ивана подигнута је 1646. године услед Кандијског рата, а пројектовао ју је венецијански архитекта Антонио Лени. Годину дана касније ова тврђава постаје важно упориште у борби против турског паше Текелије, који је покушао да освоји Шибеник. Током друге половине 17. века урађено је доста радова на обнови овог здања како би постало још моћније утврђење, па је опстало до данас.

Тврђава Бароне је подигнута убрзо након тврђаве Св. Ивана, пре доласка турске војске за време Кандијског рата, на захтев команданта шибенске одбране барона Кристофа Мартина фон Дегенфелда, по коме је и добила име.

У почетку је планирано да то буде само мање утврђење, али како се годинама дограђивало, свој коначни облик добило је 1659. године за време администратора провидура Антонија Бернарда. Оно што тврђаву Бароне чини посебном је музеј високе технологије који уз помоћ технологије проширене реалности пружа занимљив доживљај битке из 1647. године.

Као један од најпосећенијих градова и најпопуларнијих туристичких дестинација у Хрватској, Шибеник нуди међуградске аутобуске линије у Хрватској. Шибеник има и међународне поласке за Србију и Босну и Херцеговину. Ред вожње свих полазака можете пронаћи на порталу BusTicкет4.ме.

Портал BusTicкет4.ме је онлајн сервис за продају електронских карата и пружање поузданих информација о поласцима превозника из читавог региона, превозника, аутобуских станица и дестинација. Основни циљ портала је да корисницима пружи наведене услуге без потребе да корисник одлази на аутобуску станицу.

Једном речју, аутобуска карта као и повратна аутобуска карта могу се купити од куће, омиљеног кафића или где год да се налазите.

 

Шибеник - Дубровник

Шибеник - Сплит

Шибеник - Задар

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА