Alexa Certify

BLOG

Za sve gušte u Herceg Novom

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/za-sve-guste-u-herceg-novom-113139-750x250.jpg

Za sve gušte u Herceg Novom

Туристичке дестинације , 0 Коментара Mar 10, 2024

Мимоза (лат. Acacia dealbata) је биљка из рода багрема, а у свету постоји више од 300 различитих врста мимоза, и све су пореклом из Аустралије.

Мимоза је специфична по томе што је једини цвет који цвета током зиме, а узима се као симбол жене и слободе. У Италији, Француској и Русији овај цвет се везује за Међународни дан жена, 8. март, када се женама поклања букет овог жутог цвећа. Мимоза означава поштовање, доноси срећу у послу и љубави.

Верује се да су прве мимозе стигле у Француску у 18. веку и садиле су се око вила богаташа и у парковима племићких замкова.

У Херцег Нови су га донели славни бокељски поморци са својих далеких путовања. Због повољне медитеранске климе, са око 200 сунчаних дана годишње, овај цвет се убрзо удомаћио и трајно се проширио по Боки которској.

Мимоза у фебруару целу херцегновску ривијеру претвара у раскошан врт, а заштитни је знак фестивала, чувеног Празника мимозе, али и туризма у Боки которској и црногорском приморју уопште.

Празник мимозе је фестивал забавних, културних и спортских манифестација, који су 1969. године основали Туристички савез Боке которске и Скупштина општине Херцег Нови.

Једна од најпознатијих манифестација током празника је Фестивал мимозе, рибе и вина, који се одржава дуж насеља Кумбор, Ђеновићи и Баошићи. Од 1968. године одржава се занимљива ликовна манифестација –Херцегновски зимски салон. У градској луци Шквер одржава се несвакидашња и оригинална манифестација суђење карневалу за све лоше што се догодило у граду Херцег Новом, а позната је као Карневалска фешта.

Током Празника мимозе одржавају се и друге манифестације: Рибља вечера, Дечји маскенбал, Велика бокешка фешта, Парада мажореткиња, као и разне представе, изложбе, концерти итд.

Традиционално се одржавају такмичења у разним спортовима: фудбал, пливање, бокс, ватерполо, спортски риболов, боћање, једрење, џудо, планинарење... Све у свему, Празник мимозе је посебан јер има садржаје за све генерације!

Мажореткиње су звезде Празника мимозе. Њихов наступ је јединствен облик плесне уметности, који комбинује елементе плеса и гимнастике са марширањем. Својим шареним костимима, блиставим палицама и елегантним покретима, мажореткиње генерацијама одушевљавају публику.

Ове године у Херцег Новом је од 15. фебруара до 3. марта одржана забавно-туристичка манифестација „Празник мимозе“ под слоганом „За све гуште“. Организатори 55. „Празника мимозе“ су Општина Херцег Нови, Туристичка организација Херцег Нови и Јавна установа културе Херцег фест.

Свечаност почиње „Абрумом“ 15. фебруара, а „Празник мимозе“ у Херцег Новом свечано је отворен 16. фебруара, концертом певача Халида Бешлића на платоу испред хотела Игало. После тога данима се смењују маскенбали, концерти, представе... Између осталих, гостујe рок бенд Прљаво Казалиште.

Ако заиста желите провод које ћете дуго памтити, идеално је да будете у Херцег Новом током Празника мимозе.

Све фотографије преузете са сајта Туристичке организације Херцег Нови.

Портал BusTicket4.me је internet сервис чија је дјелатност онлајн продаја аутобуских карата и пружање поузданих информација о поласцима аутобуса из читавог региона, о превозницима, аутобуским станицама и дестинацијама. Основни циљ портала је да корисницима пружи наведене услуге без одласка на аутобуску станицу.

BusTicket4.me Вам нуди поласке за следеће дестинације:

Београд – Херцег Нови

Нови Сад - Херцег Нови

Ниш – Херцег Нови

Подгорица - Херцег Нови

Сарајево – Херцег Нови

Дубровник – Херцег Нови

Бања Лука – Херцег Нови

Коментари

За овај блог нема коментара.

НАЈЧИТАНИЈЕ

КАТЕГОРИЈЕ

АРХИВА