Детаљи

Opština Plav nalazi se u jugoistočnom dijelu Crne Gore, u podnožju planina Prokletije, na izvorištu rijeke Lim. Centralni dio prostora obuhvaćen je plavsko - gusinjskom kotlinom koja se prostire na nadmorskoj visini od 910 m. Kotlina je okružena gorostasnim planinama sa vjerovatno najljepšim ledničkim jezerom – Plavskim jezerom. 

Istorijski spomenici, posebno pisani dokumenti, dokazuju da je ovo područje bilo naseljeno od davnina. Na njemu su se smjenivale razne kulture, Sloveni, Iliri, a dokaz da su ovdje živjeli i Grci i Rimljani leži u nalazištima naselja, vodovoda i groblja. Pretpostavlja se da Plav nosi ime po rimskom imperatoru Flaviusu, iz vremena kada je ovaj kraj pripadao rimskoj imeriji. Kao urbano naselje, Plav, se pominje u XIII vijeku, kao centar Plavske župe.

Okružen je planinskim vijencem Prokletija i obalama pet jezera zahvaljujući kojim se turisti ovom bajkovitom gradu uvijek vraćaju. Krajem avgusta svake godine na hiljade ljudi okuplja se na poznatom izletištu Ali-pašinim izvorima u blizini Gusinja.

Plav je sve privlačnija destinacija za planinare, odakle i počinje njihova avantura razotkrivanja neistraženih planinskih masiva. Region je poznat i po kulama i stražarnicama iz osmanlijskog perioda, izgrađenim u XVII i XVIII vijeku.

Neki od najznačajnih kulturno-istorijskih spomenika u opštini Plav su:

  • Stara knjižnica u Plavu, izgrađena 1471. godine kao zadužbina plavskog bega Zejnel Dizdara.
  • Stara džamija sagrađena za potrebe vojnika nedugo nakon dolaska Turaka na ovaj prostor. Ovaj vjerski i kulturno - istorijski objekat se nalazi u centru Plava i najstarija je građevina ovog drevnog grada. Odlikuje je originalna arhitektura sa kitnjastim minaretom i zaštićena je zakonom.
  • Crkva Svete Trojice pokraj lijeve obale Lima, u Brezojevici kod Plava. Sazidana je po ugledu na vizantijski stil. Njena unutrašnjost ukrašena je živopisom umjetničke vrijednosti iz perioda obnove srpskog sakralnog slikarstva a kako svjedoči predanje, starija je par decenija i od crkve Visoki Dečani.
  • Redžepagića kula - najstarija sačuvana bošnjačka građevina u Plavu, a ujedno i jedan od najinteresantnijih spomenika. Smatra se da potiče iz XV vijeka, a po predanju je izgradio Ali Muče sa svojim sinovima radi odbrane grada od Klimenata.
  • Džamija “Sultanija” koju je podigao sultan Abdul Hamid 1909. godine. Tokom kratkog perioda ova džamija je korišćena u vjerske svrhe a njen prvobitni izgled je znatno narušen.

U turističku ponudu Plava ubraja se planinarenje, biciklizam, rafting i skijanje što ga visoko pozicionira na mapama ljubitelja prirode i rekreacije.

Najvažniji centar sportsko-rekreativnog planinarenja i alpinizma u crnogorskom dijelu Prokletija je Dolina Grebaja. Tu se nalaze dva planinarska doma: “Prokletije“ i „Karanfil“, sa kapacitetima od trideset ležaja.

Planinski bicklizam u plavskoj opštini u par poslednjih godina postaje sve popularniji i interesantniji sport. Među brojnim atraktivnim stazama posebno se ističe kružna biciklistička staza Plav - Hridsko jezero – Bogićevica - Babino polje - Plav, duga 52 km.

Sama rijeka Lim formira kompozitnu dolinu, gdje se naizmjenično smjenjuju klisure i kotline. Lim je poznat kao jedna od najatraktivnijih rijeka za splavarenje.

Osim kulturno - istorijskih spomenika i prirode, dušu ovog grada čine i tradicionalne manifestacije koje se svake godine redovno održavaju: Dani behara, Limska regata, zavičajni susreti na Ali-Pašinim izvorima, Sportske igre u Vusanju, skokovi za nezaborav u Novšiću, Dani borovnice, Plavski književni susreti i Likovna kolonija. Ove manifestacije na jedan sasvim poseban način doprinose promociji turizma i drugih vrijednosti opštine Plav.

Najpoznatiji smještajni kapaciteti u Plavu su:

  • Hotel Kula Damjanova koji se nalazi na samoj obali Plavskog jezera
  • Eko naselje “Aqua”
  • Motel “Đerdan”
  • Hotel “Rosi”
  • Gusinjska kulaEko katun “Grebaje”
Коментари

За ову станицу нема коментара