Детаљи

Opština Pljevlja, smještena je na krajnjem sjeveru Crne Gore, čiju teritoriju naseljava približno 32 000 građana. Njen administrativni centar vjekovima je zauzimao važnu stratešku poziciju, usled čega su se na ovom području smjenjivali mnogi narodi i vladari, stoga su Pljevlja od davnina predstavljala raskrsnicu spajanja hrišćanstva i islama.

Zahvaljujući svom geografskom položaju, teritoriju pljevaljske opštine karakteriše netaknuta priroda sa ogromnim prirodnim bogatstvom – planina Ljubišnja, tokovi rijeka Tare, Ćehotine, Breznice i visoravan Kosanica.

Blizu centra grada prostire se gradski park „Vodice“, jedan od najljepših u Crnoj Gori, idealan za sportsko – rekreativne aktivnosti. Nastao je na nekadašnjem imanju Manastira Sveta Trojica.

O prošlosti ovog grada svjedoče arheološki lokalitet Municipijum „S“ , i ostaci srednjevjekovnih utvrđenja Konzik i Kukanj. Municipijum predstavlja najznačajniji ostatak iz starog vijeka u okviru kojeg je pronađen stakleni pehar Dijatreta, najpoznatiji eksponat toga vremena koji je zajedno sa ostalim predmetima iskopanim na ovom lokalitetu premješten u Zavičajni muzej Plevalja.

Dva ključna arhitektonska simbola grada su Manastir Sveta Trojica i Husein pašina džamija koji svjedoče o vjekovnoj multietičnosti i skladu među suživotom pripadnika obije konfesije.  Takođe, značajni sakralni objekti na području Pljevalja su Manastir Svetog Arhangela Mihaila, Manastir Dubočica i Manastir Dovolja.

Ono što turističku ponudu grada čini prepoznatljivom je provod uz  pljevaljske tamburaše uz obaveznu degustaciju organske hrane, od koje je daleko najčuveniji pljevaljski sir kojem bilo koji posjetilac teško može odoljeti.

UGOSTITELJSKI OBJEKTI

Privatni smještaj

„Faraon“, „Vučji krš“, „Taša“, „Marjanović“, „Koraci“, „Trebovina“

Restorani

„Taša“, „Milet bašta“, „Tri šešira“, „MS“, „Ognjište“, „Apolon“, „Oaza“, „Franca“, gostionica „Vodice“

Kamp -  „Kljajevića luka“ uz most na Đurđevića Tari

 

 

MANIFESTACIJE

Dani humora i satire „Vuko Bezarević” – regionalna manifestacija koja se održava već tri decenije u čast trostrukog dobitnika nagrade „Radoje Domanović“, profesora Vuka Bezarevića. 

Pljevaljske novembarske svečano­sti – kulturno – zabavna manifestacija koja se organizuje svakog 20. novembra povodom Dana Opštine Pljevlja.

Festival tamburaške muzike – sedmodnevna manifestacija posvećena nacionalnom kulturnom blagu ovog područja – tamburaškoj muzici. Održava se svakog avgusta i okuplja tamburaše kako iz zemlje tako i iz regiona.

Prva kosa Crne Gore – smotra seoske tradicije koja se održava svakog 7. jula u svrhu urbanizacije ruralnih područja.

Dani pljevaljskog sira – manifestacija posvećena pljevaljskom siru kao i promociji i očuvanju tradicionalnog načina proizvodnje. Održava se svake godine u oktobru.

 

Коментари