Autobusi BELGRADE për në BUDVA kalon, midis të tjerave, edhe në qytetet BIJELO POLJE, ČAČAK, GORNJI MILANOVAC, MOJKOVAC, PETROVAC, PODGORICA, POŽEGA, PRIJEPOLJE, SUTOMORE, UŽICE (në varësi të itenerarit të linjës).Autobusi i parë niset në orën 08:30, kurse nisjen e autobusit të fundit mund ta kapni në orën 23:00. Distanca e rrugës është rreth 569 km. Ky udhëtim simbas orarit të udhëtimit zgjat zakonisht 11 orë dhe 05 minuta më.
Për shkak se autobusi kanon nëpër pikat e kalimit kufitar midis shteteve, ekziston mundësia, që gjatë sezonit turistik, të qëndrohet për një kohë të gjatë në rradhë në këto pika. Duhet që të keni pa tjetër me vete dokumentat personale të identifikimit. Fatorinot e Autobusit do të bëjnë listën e emrave të udhëtarëve para kalimit të kufirit. Bagazhi, në varësi të shoqërive të transportit, paguhet zakonisht për çdo çantë për të gjitha udhëtimet.
Autobusët janë kryesisht të klasës së lartë turistike, me ajër të kondicionuar, frenim ABS, sedilje të rehatëshme për udhëtarët etj.
Për itenerarin BELGRADE to BUDVA ka linja udhëtimi për ditët:
E hënë
E martë
E mërkurë
E ejte
E premte
E shtunë
E diel

Shqëritë e transportimit që kanë linjat e udhëtimit ngaBELGRADE për në BUDVAjanë:BOŽUR, Ozlem, Lasta Montenegro, Lens Beograd, BLUE LINE, Jadran ekspres Kotor, Banbus doo Obrenovac, Lasta Beograd.

Beogradi

Beogradi është kryeqyteti dhe qyteti më i madh i Serbisë. Është vendosur në bashkimin e lumenjve të Sava dhe Danubit, ku Plain Panoni takon Ballkanin. Emri i tij përkthehet në "Qytet i Bardhë". Zona urbane e Qytetit të Beogradit ka një popullsi prej 1.23 milion, ndërsa mbi 1.65 milion njerëz jetojnë brenda kufijve administrativë të saj. Territori i saj metropolitan është i ndarë në 17 komuna, secili me këshillin e vet lokal. Beogradi klasifikohet si një Qytet Beta-Global.

Një nga kulturat më të rëndësishme parahistorike të Evropës, kultura Vinça, evoluar brenda zonës së Beogradit në 6 mijëvjeçarin para Krishtit. Në antikitet, Thraco-Dacians banonin në rajon, dhe pas 279 p.e.s. Celts pushtuar qytetin, duke e quajtur atë Singidūn.

Në 1521, Beogradi u pushtua nga Perandoria Osmane dhe u bë selia e Sanxhakut të Smederevës. Ai shpesh kaloi nga sundimi osman në atë të Habsburgëve, i cili pa shkatërrimin e shumicës së qytetit gjatë luftrave austro-osmane. Beogradi u quajt përsëri kryeqyteti i Serbisë në 1841. Beogradi i veriut mbeti postimi më jugor i Habsburgëve deri në vitin 1918, kur qyteti u ribashkua. Si një vend strategjik, qyteti u ndesh në 115 luftëra dhe u rrafshua 44 herë. Beogradi ishte kryeqyteti i Jugosllavisë që nga krijimi i tij në vitin 1918.

Gjatë periudhës së pasluftës, Beogradi u rrit me shpejtësi si kryeqyteti i Jugosllavisë së rinovuar, duke u zhvilluar si një qendër e madhe industriale. Në vitin 1948 filloi ndërtimi i Beogradit të Ri. Në vitin 1958, stacioni i parë televiziv i Beogradit filloi transmetimin. Në vitin 1961, konferenca e vendeve të pakualifikuar u mbajt në Beograd nën kryesimin e Titos. Në vitin 1962 u ndërtua Aeroporti i Beogradit Nikola Tesla.

Beogradi organizon shumë ngjarje kulturore vjetore ndërkombëtare, përfshirë Festivalin e Filmit, Festivalin e Teatrit, Festivalin e Verës, Festivalin e Muzikës, Panairin e Librit, Eurovision Song Contest 2008 dhe Beer Fest. Autori fitues i çmimit Nobel Ivo Andriç shkroi veprën e tij më të famshme, Ura në Drinë, në Beograd. Autorët e tjerë të shquar të Beogradit përfshijnë Branislav Nušić, Milos Crnjanski, Borislav Pekić, Milorad Pavić dhe Meša Selimović.

Shumica e industrisë së filmit të Serbisë është e vendosur në Beograd. FEST është një festival vjetor i filmit që mbajti që nga viti 1971, dhe deri në vitin 2013 kishte marrë pjesë katër milionë njerëz dhe kishte paraqitur pothuajse 4.000 filma.

Qyteti ishte një nga qendrat kryesore të valës së re jugosllave në vitet 1980: VIS Idoli, Ekatarina Velika, Šarlo Akrobata dhe Električni Orgazam ishin të gjithë nga Beogradi. Vepra të tjera të rëndësishme të Beogradit përfshijnë: Riblja Čorba, Bajaga i Instruktori dhe Partibrejkers.

Ka shumë institucione të huaja kulturore në Beograd, duke përfshirë Instituto Cervantes Spanjolle, Instituti Gjerman Goethe dhe Institut français francez, të cilat janë të vendosura në zonën qendrore të këmbësorëve të Knez Mihailova Street. Qendra të tjera kulturore në Beograd janë Këndi Amerikan, Forumi Kulturor Austriak, Këshilli Britanik, Instituti Konfuci Kinez, Qendra Kulturore Kanadeze, Fondacioni Helenik për Kulturë, Instituti Italian i Kulturës, Qendra Kulturore Iraniane, Qendra e Kulturës Azere dhe Qendra Ruse për Shkencë dhe Kulturë. Institutet Kombëtare të Bashkimit Evropian për Kulturë operojnë një grup qendrash kulturore nga BE.

Beogradi ka një reputacion për ofrimin e një natyre të gjallë; shumë klube që janë të hapura deri në agim, mund të gjenden në të gjithë qytetin. Tiparet më të njohura të natës të Beogradit janë maune (shpella), të përhapur përgjatë brigjeve të lumenjve të Sava dhe Danubit. Shumë vizitorë në fundjavë preferojnë natën e Beogradit me atë të kryeqytetit të tyre, për shkak të një atmosfere të perceptuar miqësore, klubeve dhe bareve të shumta, pijeve të lira, mungesës së vështirësive gjuhësore dhe mungesës së rregullimit të jetës së natës.

Qyteti është shtëpia e dy klubeve më të mëdha dhe më të suksesshme të Serbisë, Red Star Belgrade dhe Partizan Belgrade. Red Star fitoi Ligën e Kampionëve të vitit 1991 (Kupën Evropiane). Të dy stadiumet kryesore në Beograd janë Marakana (Stadiumi i Kuq i Kuq) dhe Stadiumi Partizan. Rivaliteti midis Red Star dhe Partizan është një nga futbollistët më të ashpër në botë.

Budva

Budva, metropoli i turizmit malazez, ka afërsisht dy mijë vjet dhe paraqet një nga qendrat më të vjetra urbane në bregdetin e Adriatikut. Si dëshmojnë të dhënat më të larmishme arkeologjike, ky territor është banuar nga fisi Ilir Enhelejaca, që konsiderohet si autokton i popullsisë së Budvës.

Në këtë ngjarje, shumë nga legjendat janë të shquara, nga të cilat është më e ndjeshme ajo që tregon se është themeluesi i Budvës, fisi i mbretëreshës Agenora - Kadmo. Kadmo ishte duke kërkuar një qytet europian, duke udhëtuar për në Greqi, ku në një prej tyre themeloi qytetin Tebu, në të cilin zotërinjtë e Tij ia dhanë kolegun Harmoni. Pasi që janë të larguar nga Tebe, në territorin e Budës themeluan qytetin, të cilin, sipas predikimit, i dhanë emrin për vëllime, për shkak të të cilave ata arritën në qytet.

Područje opštine Budva zbaton rreth 20.000 banorë dhe përfshin rreth 40 banesa prej të cilave janë më turistike turistike: Budva, Bečići, Przno, Miločer, Sveti Stefan i Petrovac. Njena Rivijera përfaqëson qendrën e turizmit të Crnogorcima dhe merr qendrën e pjesës së Primorës. Prostire se na dužini od 38 kilometara, obuhvatajući sedamnaest Plaza od kojih su najpoznatije: Jaz, Mogren, Slovenska Plaza, Guvance, Bečići, Kamenovo, Pržno, Kraljičina Plaza, Milocer, Perazića Do, Plaza Petrovac, Drobni Pijesak, Buljarica i Lucice. Po mendimi i shumë turistëve, ky bregdetar nga Jaza deri Buljarice paraqet bukur të gjërë në Mediteran në periudhën turistike zgjat deri në shtatë muaj - nga marta deri në nëntor. Shodno njenom položaj karakteriše është mediteranska klima me një mesatare vjetore prej 15,5 ° C. Gjatë muajve të fundit, temperatura më e lartë gjatë muajit korrik është 30 ° C, me një temperaturë mesatare prej 18 ° C.

Për shkak të jashtëzakonisht të favorshme gjeografike, ka qenë gjithmonë një qendër kulturore, fetare dhe ekonomike në hapësirën e Jugut të Adriatikut. Në Budvë lindën shumë figurë të rëndësishme - Stefan Mitrov Ljubiša, Konte Zanoviq, Anastas Bocarić, Spiro Bocariq dhe Marko Gregović.

Vendet me atraktive ne Budva

Qyteti i vjeter

Ne messhekull emri Budva ka qenë "Civitas Aqua", çka në përkthim nënkupton "Qytetin e Vjetër". Kjo njësi e vetme arkitektonike e ndërtuar në stilin e Venetianisë dhe rreth e rrotullit të rrugës, sheshit, kështjellës dhe kullave, është ngritur në polukost edhe para dy vjet e mijëra vjet. Njegove zidine që nxisin ende nga koha e qeverisjes së Venedikut, janë gjithmonë një atraksion turistik i vërtetë.

Në kuadër të qytetit është vendosur qyteti i Citadelës, i cili daton nga viti V apo VI, dhe të parat shkruar trajet e saj të nxisin nga fillimi i shekullit XV. Prezantimi i monumenteve unike historike dhe kulturore, brenda të cilave gjenden bazat e kishës Santa Maria di Castello nga Dobia e Nemanjicit dhe Balshicë.

Ishulli Shen Nikola

Ky ishull, popullore nën emrin "Havaj" ndodhet rreth një kilometër larg nga Budva dhe besohet se dikur ishte e lidhur me qytetin përmes një shkëmbi. Permban tre plazhe me rërë, të cilat mund të vijnë vetëm me shinë, barkë ose barkama.

Gjatë stinës së dimrit, në të gjitha nivelet e përditshme organizohen ekskursione njëditore në plazhet e tij, ku turistët mund të shijojnë mediteranë të ngushtë dhe në specialitete të kuzhinës mediterane në restorantin e sapo hapur. Për dashamirësit e pamartuar, kjo fushë paraqet një sfidë të vërtetë me një faunë të veçantë dhe florom.

Shen Stefani

Shen Stefani paraqet një nga më të më gjithëpërfshirësit turistik përgjatë bregdetit të Adriatikut që në të kaluarën ishte fort përforcimi i Pustroviçit. Predstavlja pravi fenomen natyror - tombolo, i cili është i pikturuar me ngjyrë të ngushtë të lidhur me tokën.