Mitrovica

Beogradi

Beogradi është kryeqyteti dhe qyteti më i madh i Serbisë. Është vendosur në bashkimin e lumenjve të Sava dhe Danubit, ku Plain Panoni takon Ballkanin. Emri i tij përkthehet në "Qytet i Bardhë". Zona urbane e Qytetit të Beogradit ka një popullsi prej 1.23 milion, ndërsa mbi 1.65 milion njerëz jetojnë brenda kufijve administrativë të saj. Territori i saj metropolitan është i ndarë në 17 komuna, secili me këshillin e vet lokal. Beogradi klasifikohet si një Qytet Beta-Global.

Një nga kulturat më të rëndësishme parahistorike të Evropës, kultura Vinça, evoluar brenda zonës së Beogradit në 6 mijëvjeçarin para Krishtit. Në antikitet, Thraco-Dacians banonin në rajon, dhe pas 279 p.e.s. Celts pushtuar qytetin, duke e quajtur atë Singidūn.

Në 1521, Beogradi u pushtua nga Perandoria Osmane dhe u bë selia e Sanxhakut të Smederevës. Ai shpesh kaloi nga sundimi osman në atë të Habsburgëve, i cili pa shkatërrimin e shumicës së qytetit gjatë luftrave austro-osmane. Beogradi u quajt përsëri kryeqyteti i Serbisë në 1841. Beogradi i veriut mbeti postimi më jugor i Habsburgëve deri në vitin 1918, kur qyteti u ribashkua. Si një vend strategjik, qyteti u ndesh në 115 luftëra dhe u rrafshua 44 herë. Beogradi ishte kryeqyteti i Jugosllavisë që nga krijimi i tij në vitin 1918.

Gjatë periudhës së pasluftës, Beogradi u rrit me shpejtësi si kryeqyteti i Jugosllavisë së rinovuar, duke u zhvilluar si një qendër e madhe industriale. Në vitin 1948 filloi ndërtimi i Beogradit të Ri. Në vitin 1958, stacioni i parë televiziv i Beogradit filloi transmetimin. Në vitin 1961, konferenca e vendeve të pakualifikuar u mbajt në Beograd nën kryesimin e Titos. Në vitin 1962 u ndërtua Aeroporti i Beogradit Nikola Tesla.

Beogradi organizon shumë ngjarje kulturore vjetore ndërkombëtare, përfshirë Festivalin e Filmit, Festivalin e Teatrit, Festivalin e Verës, Festivalin e Muzikës, Panairin e Librit, Eurovision Song Contest 2008 dhe Beer Fest. Autori fitues i çmimit Nobel Ivo Andriç shkroi veprën e tij më të famshme, Ura në Drinë, në Beograd. Autorët e tjerë të shquar të Beogradit përfshijnë Branislav Nušić, Milos Crnjanski, Borislav Pekić, Milorad Pavić dhe Meša Selimović.

Shumica e industrisë së filmit të Serbisë është e vendosur në Beograd. FEST është një festival vjetor i filmit që mbajti që nga viti 1971, dhe deri në vitin 2013 kishte marrë pjesë katër milionë njerëz dhe kishte paraqitur pothuajse 4.000 filma.

Qyteti ishte një nga qendrat kryesore të valës së re jugosllave në vitet 1980: VIS Idoli, Ekatarina Velika, Šarlo Akrobata dhe Električni Orgazam ishin të gjithë nga Beogradi. Vepra të tjera të rëndësishme të Beogradit përfshijnë: Riblja Čorba, Bajaga i Instruktori dhe Partibrejkers.

Ka shumë institucione të huaja kulturore në Beograd, duke përfshirë Instituto Cervantes Spanjolle, Instituti Gjerman Goethe dhe Institut français francez, të cilat janë të vendosura në zonën qendrore të këmbësorëve të Knez Mihailova Street. Qendra të tjera kulturore në Beograd janë Këndi Amerikan, Forumi Kulturor Austriak, Këshilli Britanik, Instituti Konfuci Kinez, Qendra Kulturore Kanadeze, Fondacioni Helenik për Kulturë, Instituti Italian i Kulturës, Qendra Kulturore Iraniane, Qendra e Kulturës Azere dhe Qendra Ruse për Shkencë dhe Kulturë. Institutet Kombëtare të Bashkimit Evropian për Kulturë operojnë një grup qendrash kulturore nga BE.

Beogradi ka një reputacion për ofrimin e një natyre të gjallë; shumë klube që janë të hapura deri në agim, mund të gjenden në të gjithë qytetin. Tiparet më të njohura të natës të Beogradit janë maune (shpella), të përhapur përgjatë brigjeve të lumenjve të Sava dhe Danubit. Shumë vizitorë në fundjavë preferojnë natën e Beogradit me atë të kryeqytetit të tyre, për shkak të një atmosfere të perceptuar miqësore, klubeve dhe bareve të shumta, pijeve të lira, mungesës së vështirësive gjuhësore dhe mungesës së rregullimit të jetës së natës.

Qyteti është shtëpia e dy klubeve më të mëdha dhe më të suksesshme të Serbisë, Red Star Belgrade dhe Partizan Belgrade. Red Star fitoi Ligën e Kampionëve të vitit 1991 (Kupën Evropiane). Të dy stadiumet kryesore në Beograd janë Marakana (Stadiumi i Kuq i Kuq) dhe Stadiumi Partizan. Rivaliteti midis Red Star dhe Partizan është një nga futbollistët më të ashpër në botë.