Autobusi DUBROVNIK për në BUDVA kalon, midis të tjerave, edhe në qytetet HERCEG NOVI, KOTOR, TIVAT (në varësi të itenerarit të linjës).Autobusi i parë niset në orën 07:00, kurse nisjen e autobusit të fundit mund ta kapni në orën 17:30. Distanca e rrugës është rreth 124 km. Ky udhëtim simbas orarit të udhëtimit zgjat zakonisht 02 orë dhe 57 minuta më.
Për shkak se autobusi kanon nëpër pikat e kalimit kufitar midis shteteve, ekziston mundësia, që gjatë sezonit turistik, të qëndrohet për një kohë të gjatë në rradhë në këto pika. Duhet që të keni pa tjetër me vete dokumentat personale të identifikimit. Fatorinot e Autobusit do të bëjnë listën e emrave të udhëtarëve para kalimit të kufirit. Bagazhi, në varësi të shoqërive të transportit, paguhet zakonisht për çdo çantë për të gjitha udhëtimet.
Në linjat e gjata të udhëtimit përdoren autobusë të klasave turistike të larta dhe të mesme, kurse për itenerarët e shkurtër disa shoqëri transporti i organizojnë udhëtimet me furgonë ose minibusa turistikë.
Për itenerarin DUBROVNIK to BUDVA ka linja udhëtimi për ditët:
E hënë
E martë
E mërkurë
E ejte
E premte
E shtunë
E diel

Shqëritë e transportimit që kanë linjat e udhëtimit ngaDUBROVNIK për në BUDVAjanë:BOŽUR, Jadran ekspres Kotor.

Dubrovnik

Ragusa, emri latin i këtij qyteti, i vendosur në brigjet e detit Adriatik dhe gëzon mbrojtjen e Organizatës Botërore UNESCO-s që nga viti 1979. Qendra administrative e Dubrovnikut - Neretva është një nga qendrat turistike më të famshme të Evropës Juglindore. Ngjarjet kryesore të historisë së saj shihen përgjatë shumë rrugëve tregtare mesjetare nga Amerika për në Indi dhe luftën kundër Republikës së Venedikut.

Mure mesjetare guri, të cilat me pamjen e tyre tejet autentike dhe pozicionimin janë një tërheqje unike turistike për të gjithë botën. Vendin i parë në të cilin do të ju dreojtojnë kur të mbërrini aty, një nga qytetet më të bukura të Mesdheut, është sigurisht Stradun, një shëtitore e preferuar nga turistët. Ai përfshin një numër të madh të ndërtesave të famshme të tilla si shatërvan e Onofrio, Manastirin e Santa Chiara, Kisha e Shpëtimtarit të Shenjtë, Kisha Françeskane, Konventën e Friars Minor, vendlindja e Ivo Vojnoviç, Kështjella "Sponza", shatërvani I vogël I Onofrios, shtylla e Orlandos, ndërtesa kryesore e rojes dhe kisha e Shën Blaise. Stradun është qendra e ngjarjeve në dy manifestimet ekstreme të këtij qyteti - në procesion solemn gjatë kremtimit të festës së Shën Blaise dhe gjatë festës së Vitit të Ri, e cila është shpallur ndër dhjetë kremtimet më të bukura në botë.

Në qendrën historike të qytetit ka bare dhe restorante të shumta ku ka oferta të veçanta pothuajse në të gjitha llojet e pjatave mesdhetare, ndërsa në dyqanet aty pranë mund të blejnë suvenire tipike të Dubrovnikut. E pashmangshme është sigurisht që të vizitoni muzetë e Dubrovnikut të cilat e përshkruajnë jetën e princave në epokën e famshme të Republikës së Dubrovnikut, flotës dhe rrugët e saj të tregtisë. Veprat mjeshtëror të shkrimtarëve të famshëm ishin të një rëndësie të madhe për letërsinë jugosllave, por ky qytet ishte qendër e gjuhës kroate.

Përveç që është një nga qendrat më të rëndësishme të kulturës dhe arsimit në Adriatik, është i njohur edhe për ofertën e saj të cilësisë së lartë turistike, e cila është unike në turizmin e kongresit, ku shënon rezultate të jashtëzakonshme.

Për shkak të pozitës së tij të mirë gjeografike, Dubrovniku është i lidhur pothuajse të gjitha llojet e trafikut me rajonin dhe botën. Distanca prej rreth njëzet e dy kilometrash nga qyteti është Aeroporti i Dubrovnikut, i cili gjithnjë e më shumë renditet në listën e „city break“, ndërsa porti i saj, i pestë më i madh në Mesdhe, është destinacioni qendror i lundrimit në Kroaci.

Me një klimë të favorshme, thesare monumentale dhe evenimente prestigjioze kulturore, Dubrovniku është një destinacion ideal pushimi, në të cilin çdo brez mund të gjejë këndin e saj ideal.

MANIFESTIMET DHE FESTIVALET

Festivali Ndërkombëtar i Filmit në Dubrovnik, Festivali i Filmit Libertas - Korrik, Lingjo - Ansambli Folklorik, Festivali Muzikor "Julian Rachlin dhe Miqtë".

JETA KULTURORE

Teatrot - "Marin Drzhiq“,

Muzeume - Sinagoga, Muzeu i Kishës Ortodokse, Muzeu i Luftës Atdhetare, Përkujtim i mbrojtësve të vdekur, Muzeu Arkeologjik, Muzeu Virtual i Qytetit të Dubrovnikut, Muzeu i ikonave SPCE, Shtëpia e Përkujtimit të Ronald Brown, Katedralja Riznica, Muzeu Dominik, Muzeu Dom Marin Držića, Manastiri, Muzeu Detar, Muzeu Etnografik "Rupe", Muzeu Historik Kulturor, Farmaci Françeskan, Muzeu i Historisë Natyrore Dubrovnik, Muzeu i Motrave Sigurate, Kula Këndi i Sipërm,

Galleries - Art Gallery "Beograd", "Artur", "Arte", "Në art", "Muratti", "Art Sebastian", "Sesame"

Kinema - "Cine Star", "Liria", "Visia", "Jadran", "Lapad"


JETA E NATËS

Klubet

Club Latino "Fuego", klubi i plazhit East West, Klubi i natës "Capitano", Klubi i kulturës "Revelin".


AKOMODIMI

Hotelet

"Berkeley", "Božica", "Pallati i Dubrovnikut", "Xhennete Dubrvnik", "Excelsior", "Grand Hotel Park", "Grand Villa Argentina", "Hilton Imperial Dubrovnik", "Adria" Aquarius, Ariston, Bellevue, Dubrovnik, Ivka, Kazbek, Lero, Neptun, Zagreb, Komodor,

Hostelet

"Coccon", "Dubrovnik", "LoveCroatia", "Kontinenti i Tetë", "Petra Marina", "Rinia"

 

SHOPING - TC "Sub city", "Maria Koncert Store", "Outlet Maria", "Boutique Croatia"


Telefona të rëndësishëm

Numri i telefonit ndërkombëtar për Kroacinë: +385
Ambulanca: 194
Zjarrfikës: 193
Policia: 192
Informacione të përgjithshme: 981
Asistenca në rrugë: 987
Informacioni i Numrit Lokal të Telefonit: 988
Informacion mbi numrat e telefonit ndërkombëtar: 902
Parashikimi i motit dhe gjendja e rrugës 060 520 520
Autoclub kroat (HAK): +385 1 4640 800
Qendra Kombëtare e Shpëtimit dhe Ndjekjes: 9155
Angels kroate - informacion turistik në gjuhën kroate, angleze, gjermane dhe taliane, në dispozicion nga 23.03.-15.10. Tel: 062 999 999 (+385 62 999 999)

Budva

Budva, metropoli i turizmit malazez, ka afërsisht dy mijë vjet dhe paraqet një nga qendrat më të vjetra urbane në bregdetin e Adriatikut. Si dëshmojnë të dhënat më të larmishme arkeologjike, ky territor është banuar nga fisi Ilir Enhelejaca, që konsiderohet si autokton i popullsisë së Budvës.

Në këtë ngjarje, shumë nga legjendat janë të shquara, nga të cilat është më e ndjeshme ajo që tregon se është themeluesi i Budvës, fisi i mbretëreshës Agenora - Kadmo. Kadmo ishte duke kërkuar një qytet europian, duke udhëtuar për në Greqi, ku në një prej tyre themeloi qytetin Tebu, në të cilin zotërinjtë e Tij ia dhanë kolegun Harmoni. Pasi që janë të larguar nga Tebe, në territorin e Budës themeluan qytetin, të cilin, sipas predikimit, i dhanë emrin për vëllime, për shkak të të cilave ata arritën në qytet.

Područje opštine Budva zbaton rreth 20.000 banorë dhe përfshin rreth 40 banesa prej të cilave janë më turistike turistike: Budva, Bečići, Przno, Miločer, Sveti Stefan i Petrovac. Njena Rivijera përfaqëson qendrën e turizmit të Crnogorcima dhe merr qendrën e pjesës së Primorës. Prostire se na dužini od 38 kilometara, obuhvatajući sedamnaest Plaza od kojih su najpoznatije: Jaz, Mogren, Slovenska Plaza, Guvance, Bečići, Kamenovo, Pržno, Kraljičina Plaza, Milocer, Perazića Do, Plaza Petrovac, Drobni Pijesak, Buljarica i Lucice. Po mendimi i shumë turistëve, ky bregdetar nga Jaza deri Buljarice paraqet bukur të gjërë në Mediteran në periudhën turistike zgjat deri në shtatë muaj - nga marta deri në nëntor. Shodno njenom položaj karakteriše është mediteranska klima me një mesatare vjetore prej 15,5 ° C. Gjatë muajve të fundit, temperatura më e lartë gjatë muajit korrik është 30 ° C, me një temperaturë mesatare prej 18 ° C.

Për shkak të jashtëzakonisht të favorshme gjeografike, ka qenë gjithmonë një qendër kulturore, fetare dhe ekonomike në hapësirën e Jugut të Adriatikut. Në Budvë lindën shumë figurë të rëndësishme - Stefan Mitrov Ljubiša, Konte Zanoviq, Anastas Bocarić, Spiro Bocariq dhe Marko Gregović.

Vendet me atraktive ne Budva

Qyteti i vjeter

Ne messhekull emri Budva ka qenë "Civitas Aqua", çka në përkthim nënkupton "Qytetin e Vjetër". Kjo njësi e vetme arkitektonike e ndërtuar në stilin e Venetianisë dhe rreth e rrotullit të rrugës, sheshit, kështjellës dhe kullave, është ngritur në polukost edhe para dy vjet e mijëra vjet. Njegove zidine që nxisin ende nga koha e qeverisjes së Venedikut, janë gjithmonë një atraksion turistik i vërtetë.

Në kuadër të qytetit është vendosur qyteti i Citadelës, i cili daton nga viti V apo VI, dhe të parat shkruar trajet e saj të nxisin nga fillimi i shekullit XV. Prezantimi i monumenteve unike historike dhe kulturore, brenda të cilave gjenden bazat e kishës Santa Maria di Castello nga Dobia e Nemanjicit dhe Balshicë.

Ishulli Shen Nikola

Ky ishull, popullore nën emrin "Havaj" ndodhet rreth një kilometër larg nga Budva dhe besohet se dikur ishte e lidhur me qytetin përmes një shkëmbi. Permban tre plazhe me rërë, të cilat mund të vijnë vetëm me shinë, barkë ose barkama.

Gjatë stinës së dimrit, në të gjitha nivelet e përditshme organizohen ekskursione njëditore në plazhet e tij, ku turistët mund të shijojnë mediteranë të ngushtë dhe në specialitete të kuzhinës mediterane në restorantin e sapo hapur. Për dashamirësit e pamartuar, kjo fushë paraqet një sfidë të vërtetë me një faunë të veçantë dhe florom.

Shen Stefani

Shen Stefani paraqet një nga më të më gjithëpërfshirësit turistik përgjatë bregdetit të Adriatikut që në të kaluarën ishte fort përforcimi i Pustroviçit. Predstavlja pravi fenomen natyror - tombolo, i cili është i pikturuar me ngjyrë të ngushtë të lidhur me tokën.