Orari i udhëtimeve Shkupi deri Budva

Kontrollo orarin e udhëtimeve

Autobusi SKOPJE për në BUDVA kalon, midis të tjerave, edhe në qytetet BERANE, KOLAŠIN, MOJKOVAC, PODGORICA, ROŽAJE (në varësi të itenerarit të linjës). Për këtë itenerar ekziston vetëm një udhëtim në ditë. Distanca e rrugës është rreth 491 km. Ky udhëtim simbas orarit të udhëtimit zgjat zakonisht 12 orë dhe 15 minuta më.
Për shkak se autobusi kanon nëpër pikat e kalimit kufitar midis shteteve, ekziston mundësia, që gjatë sezonit turistik, të qëndrohet për një kohë të gjatë në rradhë në këto pika. Duhet që të keni pa tjetër me vete dokumentat personale të identifikimit. Fatorinot e Autobusit do të bëjnë listën e emrave të udhëtarëve para kalimit të kufirit. Bagazhi, në varësi të shoqërive të transportit, paguhet zakonisht për çdo çantë për të gjitha udhëtimet.
Autobusët janë kryesisht të klasës së lartë turistike, me ajër të kondicionuar, frenim ABS, sedilje të rehatëshme për udhëtarët etj.
Për itenerarin SKOPJE to BUDVA ka linja udhëtimi për ditët:
E martë
E mërkurë
E ejte
E premte
E shtunë
E diel

Shqëritë e transportimit që kanë linjat e udhëtimit ngaSKOPJE për në BUDVAjanë:Rule turs d.o.o. - Skoplje.

Shkupi

Shkupi është kryeqyteti dhe qyteti më i madh i Republikës së Maqedonisë. Është qendra politike, kulturore, ekonomike dhe akademike e vendit. Shkupi ndodhet në rrjedhën e sipërme të lumit Vardar dhe ndodhet në një rrugë të madhe ballkanike veri-jug midis Beogradit dhe Athinës. Ishte i njohur në periudhën romake nën emrin Scupi.

Territori i Shkupit ka qenë i banuar që prej së paku 4000 BC; mbetjet e vendbanimeve neolitike janë gjetur brenda Kalasë së vjetër Kale që mbikëqyr qendrën moderne të qytetit. Në prag të shekullit të 1 pas Krishtit, vendbanimi u kap nga romakët dhe u bë një kamp ushtarak. Kur Perandoria Romake u nda në gjysmën lindore dhe perëndimore në vitin 395 pas Krishtit, Scupi hyri në sundimin bizantin nga Konstandinopoja.

Duke qenë kryeqyteti i Republikës së Maqedonisë, Shkupi është shtëpia e institucioneve më të mëdha kulturore të vendit, siç janë Biblioteka Kombëtare dhe Universitare "Shën Klimenti i Ohrit", Akademia e Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë, Teatri Kombëtar, Orkestrën Filarmonike dhe Operën dhe Baletin e Maqedonisë. Ndër institucionet vendore janë Biblioteka e Vëllezërve Miladinov, e cila ka më shumë se një milion dokumente, Qendra e Informacionit Kulturor që menaxhon festivale, ekspozita dhe koncerte, dhe Shtëpinë e Kulturës Koço Racin, e cila i kushtohet artit bashkëkohor dhe talenteve të reja.

Festivali i xhazit në Shkup është mbajtur çdo vit në tetor që nga viti 1981. Ajo është pjesë e Rrjetit Evropian të Xhazit dhe Forumi Europian i World Wide Festivals. Profilet e artistëve përfshijnë bashkimin, xhazin acid, xhazin latin, xhazin e qetë dhe xhazin avant-gardës. Ray Charles, Tito Puente, Gotan Project, Al Di Meola, Youssou N'Dour, ndër të tjera, kanë shfaqur në festival. Një tjetër festival muzikor në Shkup është Festivali Blues dhe Soul. Është një ngjarje relativisht e re në skenën kulturore maqedonase që ndodh çdo verë në fillim të korrikut. Mysafirët e kaluar përfshijnë Larry Coryell, Mick Taylor dhe All-Stars Blues Band, Candy Dulfer dhe Funky Stuff, João Bosco, Temptations, Tolo Marton Trio, Blues Wire dhe Phil Guy.

Budva

Budva, metropoli i turizmit malazez, ka afërsisht dy mijë vjet dhe paraqet një nga qendrat më të vjetra urbane në bregdetin e Adriatikut. Si dëshmojnë të dhënat më të larmishme arkeologjike, ky territor është banuar nga fisi Ilir Enhelejaca, që konsiderohet si autokton i popullsisë së Budvës.

Në këtë ngjarje, shumë nga legjendat janë të shquara, nga të cilat është më e ndjeshme ajo që tregon se është themeluesi i Budvës, fisi i mbretëreshës Agenora - Kadmo. Kadmo ishte duke kërkuar një qytet europian, duke udhëtuar për në Greqi, ku në një prej tyre themeloi qytetin Tebu, në të cilin zotërinjtë e Tij ia dhanë kolegun Harmoni. Pasi që janë të larguar nga Tebe, në territorin e Budës themeluan qytetin, të cilin, sipas predikimit, i dhanë emrin për vëllime, për shkak të të cilave ata arritën në qytet.

Područje opštine Budva zbaton rreth 20.000 banorë dhe përfshin rreth 40 banesa prej të cilave janë më turistike turistike: Budva, Bečići, Przno, Miločer, Sveti Stefan i Petrovac. Njena Rivijera përfaqëson qendrën e turizmit të Crnogorcima dhe merr qendrën e pjesës së Primorës. Prostire se na dužini od 38 kilometara, obuhvatajući sedamnaest Plaza od kojih su najpoznatije: Jaz, Mogren, Slovenska Plaza, Guvance, Bečići, Kamenovo, Pržno, Kraljičina Plaza, Milocer, Perazića Do, Plaza Petrovac, Drobni Pijesak, Buljarica i Lucice. Po mendimi i shumë turistëve, ky bregdetar nga Jaza deri Buljarice paraqet bukur të gjërë në Mediteran në periudhën turistike zgjat deri në shtatë muaj - nga marta deri në nëntor. Shodno njenom položaj karakteriše është mediteranska klima me një mesatare vjetore prej 15,5 ° C. Gjatë muajve të fundit, temperatura më e lartë gjatë muajit korrik është 30 ° C, me një temperaturë mesatare prej 18 ° C.

Për shkak të jashtëzakonisht të favorshme gjeografike, ka qenë gjithmonë një qendër kulturore, fetare dhe ekonomike në hapësirën e Jugut të Adriatikut. Në Budvë lindën shumë figurë të rëndësishme - Stefan Mitrov Ljubiša, Konte Zanoviq, Anastas Bocarić, Spiro Bocariq dhe Marko Gregović.

Vendet me atraktive ne Budva

Qyteti i vjeter

Ne messhekull emri Budva ka qenë "Civitas Aqua", çka në përkthim nënkupton "Qytetin e Vjetër". Kjo njësi e vetme arkitektonike e ndërtuar në stilin e Venetianisë dhe rreth e rrotullit të rrugës, sheshit, kështjellës dhe kullave, është ngritur në polukost edhe para dy vjet e mijëra vjet. Njegove zidine që nxisin ende nga koha e qeverisjes së Venedikut, janë gjithmonë një atraksion turistik i vërtetë.

Në kuadër të qytetit është vendosur qyteti i Citadelës, i cili daton nga viti V apo VI, dhe të parat shkruar trajet e saj të nxisin nga fillimi i shekullit XV. Prezantimi i monumenteve unike historike dhe kulturore, brenda të cilave gjenden bazat e kishës Santa Maria di Castello nga Dobia e Nemanjicit dhe Balshicë.

Ishulli Shen Nikola

Ky ishull, popullore nën emrin "Havaj" ndodhet rreth një kilometër larg nga Budva dhe besohet se dikur ishte e lidhur me qytetin përmes një shkëmbi. Permban tre plazhe me rërë, të cilat mund të vijnë vetëm me shinë, barkë ose barkama.

Gjatë stinës së dimrit, në të gjitha nivelet e përditshme organizohen ekskursione njëditore në plazhet e tij, ku turistët mund të shijojnë mediteranë të ngushtë dhe në specialitete të kuzhinës mediterane në restorantin e sapo hapur. Për dashamirësit e pamartuar, kjo fushë paraqet një sfidë të vërtetë me një faunë të veçantë dhe florom.

Shen Stefani

Shen Stefani paraqet një nga më të më gjithëpërfshirësit turistik përgjatë bregdetit të Adriatikut që në të kaluarën ishte fort përforcimi i Pustroviçit. Predstavlja pravi fenomen natyror - tombolo, i cili është i pikturuar me ngjyrë të ngushtë të lidhur me tokën.