Alexa Certify

bllog

Qyteti Muze - PRIZRENI

Qyteti Muze - PRIZRENI

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/qyteti-muze-prizreni-111001-750x250.jpg

Destinacionet turistike Komentara: 0 starstarstar Jan 23, 2019

Një ndër vendet më atraktive të Kosovës është padyshim Prizreni.

I dyti për nga madhësia dhe numri i banorëve, pas Prishtinës, frekuentohet nga shumë persona, pikërisht për vlerat e trashëgimisë kulturore që ruhen brenda tij.

Ndryshe e quajnë edhe “qyteti muze”, falë pozitës se vet gjeografike dhe ruajtjes së thesareve kulturore gjatë shekujve.

Si fakt, Prizreni na jep kalanë e tij, “Kalaja e Prizrenit” e cila, sipas burimeve historike daton që nga koha e bizantit. Vizita e kësaj kalaje njëheri  bashkon stilin e lashtë dhe pamjen fantastike që krijohet nga aty. Veç kësaj, në aspektin ndërtimor arkeologët ndeshën në praninë e tri komplekseve të veçanta të cilat i quajtën qytete: Qyteti i Epërm, Qyteti i poshtëm dhe Qyteti Jugor.

  • Qyteti i Epërm shtrihet në anën jugore të kalasë, ecila njëheri paraqet pikën më të dobët (duke shikuar nga aspekti i mbrojtjes së saj), për shkak se prej andej më së lehti mund të kryheshin sulmet e kundërshtarëve.
  • Qyteti i Poshtëm shtrihet në anën veriore të saj ku gjenden edhe depotë e barotit, kazamatet, themelet e një xhamie etj. 
  • Qyteti Jugor shtrihet në pjesën jugperëndimore të kalasë, ku edhe gjendet hyrja kryesore e saj. 

Ura e gurit gjendet në qendrën e qytetit të vjetër, përmes të cilës kalon Lumi i Bardhë. Ura lidh drejtpërsëdrejti sheshin Shatërvan (në anën e majtë të lumit) dhe Saraçhanën (në të djathtë të lumit). Burimet historike nuk ofrojnë të dhëna për kohën e saktë të ndërtimit të saj mirëpo në bazë të materialit, stilit, teknikës së ndërtimit, supozohet se ura është ndërtuar ka fundi i shekullit XV, ose në fillim të shekullit XVI.

Kompleksi i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit i rrethuar me Lumbardhin, kompleksin e Marashit dhe shpatin e Kalasëi cili gërshetohen objektet e arkitekturës monumentale dhe asaj folklorike. Në këtë kompleks u mbajt Kuvendi themelues me 10 qershor 1878, me pjesëmarjen e përfaqësuesve nga të gjitha trojet shqiptare me ç'rast themelohet Lidhja Shqiptare e Prizrenit. Në të është i hapur muzeu historik me objekte (eksponate) artizanale, veshje të trevave shqiptare, galeri dhe biblotekë.

Xhamia e Sinan Pashës i përket arkitekturës islame, e ndërtuar në vitin 1615 nga Sofi Sinan pasha. Gjendet në qendër të qytetit në Sheshin Shatërvan pranë Lumbardhit. Sa i përket arkitekturës së brendshme dhe dekorimit të saj, është njëra ndër më të bukurat në Ballkan. Karakteristikë e kësaj xhamie janë vizatimet virtuoze të pasuruara me ngjyra dhe kalorit të gjallë.

Kroi i Shatërvanit është qendra dhe simboli i qytetit të Prizrenit, në mës të së cilit gjendet kroni me katër cepa, nga të cilat uji i pijshëm derdhet në pellgun e rrethuar me gurë. Është quajtur edhe Merxhan çarshi. Shatërvani në veri kufizohet me Urën e Gurit, në lindje me xhaminë e Sinan pashës, në jug me kompleksin e Pantelis, në jugperëndim me Qafëpazarin dhe në perëndim me Kujumxhillëkun.

Parku i Qytetit gjindet në pjesën perëndimore të Prizrenit dhe përfshin një hapësirë shumë të madhe e të gjelbëruar. Ka hapsira sportive si dhe lumin i cili kalon afër këtij parku.

BusTicket4.me ju lehtëson mënyren për të arritur në Prizren. Blini biletat online, dhe endrra juaj për të vizituar këtë qytet do të bëhet realitet.

Nisjet për Prizren
PODGORICË - PRIZREN
TIRANË - PRIZREN
BEOGRAD - PRIZREN
MUNICH - PRIZREN
DORTMUND - PRIZREN

Busticket4.me gjithmonë me Ju!

 

Komente

Për këtë bllog nuk ka komente.

Shkruani një koment

MË TË LEXUARAT

KATEGORITË

ARKIVA