Alexa Certify

bllog

SOFIA

SOFIA

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/sofia-110731-750x250.jpg

Destinacionet turistike Komentara: 0 starstarstar Dec 18, 2018

Sofia gjendet nën malin Vitosha, ka 1,300,000 banorë dhe është kryeqyteti i Bullgarisë. Sofia ndodhet në pjesën perëndimore të Bullgarisë, vetëm 50 km nga kufiri serb.

Ajo i përket kryeqyteteve më të mëdha të Evropës, lartësia e qytetit është 550 m dhe malet përreth arrijnë më shumë se 2000 metra.

Sofia është qendra kryesore e jetës ekonomike bullgare. Sektori i prodhimit përfaqëson më shumë se 800 fabrika të mëdha që prodhojnë, ndër të tjera, produkte metalike, tekstile, gome dhe lëkurë. Përveç kësaj, ka industrinë e shtypit dhe industrinë elektronike. Sofia është gjithashtu qendra financiare e vendit, selia e Bankës Kombëtare Bullgare, Bursa Bullgare dhe ka disa nga bankat më të mëdha tregtare bullgare. Ndërtimi, tregtia dhe trafiku janë gjithashtu sektorë të rëndësishëm të ekonomisë lokale.

Ky metropol ortodoks ka një numër të madh kishash, ndër të cilat janë Kisha e Shën Gjergjit, Shën Sofisë, Kisha e së Dielës së Shenjtë (ose Mbreti i Shenjtë, i njohur për të qenë relike të mbretit serb Stefan Milutin) dhe katedralen patriarkale, tempullin e Aleksandër Nevskit.

Ka 16 universitete në qytet, duke përfshirë Universitetin Teknik dhe Universitetin Shën Kliment Ohridski, të themeluar në 1888.Ndër pamjet më të rëndësishme të Sofies, është Muzeu Arkeologjik Kombëtar, i cili duhet vizituar. Muzeu Arkeologjik tregon gjetjet nga periudha e lashtë antike dhe mesjetare, thesaret, armët dhe objektet e gdhendura në gur, me bukurinë e tyre përshkruajnë qartë historinë e pasur me qëllim. Sofja sot ka më shumë se 250 pamje arkitekturore, arkeologjike dhe historike.Sinagoga Sofia është sinagoga e tretë më e madhe në Evropë. E ndërtuar në vitin 1909, ka 1300 vende për besimtarët në judaizëm. Sinagoga e Sofjes u modelua sipas sinagogës në Vjenë, e cila u rrënua gjatë natës së kristaltë. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, sinagoga pësoi dëme të vogla, megjithatë, ajo u rinovua dhe u rindërtua.


Jo larg nga stacioni i metrosë Serdica, ka një kishë të vogël dhe jashtëzakonisht të vlefshme kushtuar Shën Petkës. Kisha u ndërtua midis shekujve XI dhe XIV. Një pjesë është ruajtur dhe restauruar herë pas here. Një legjendë urbane që daton në shekullin e 19 është e lidhur me këtë kishë.


Galeria Kombëtare e Arteve gjendet në sheshin Batenberg dhe përmban më shumë se 50 mijë vepra arti. Kjo ndërtesë ka shumë fotografi të piktorëve të parë bullgarë pas çlirimit të Bullgarisë në 1878, pas së cilës ndërtimi i muzeut ishte bërë së shpejti. Ndërtesa kishte dy faza të ndërtimit dhe tjetri u krye nga arkitekti Friedrich Grunanger nën patronatin e princit Ferdinand (1887 - 1918). Muzeu gjithashtu ka piktura mesjetare dhe më shumë se katër mijë ikona.


Në qendër të Sofies gjendet ura e famshme - Ura Eagles (ura e shqiponjave). Mund të thuhet se kjo urë është gjithmonë në qendër të vëmendjes, sepse i lidh dy bulevardët më të mëdhenj. Pastaj, ka Universitetin e Sofjes, Liqenin Ariano, Parkun e Gradinës Borisov, Monumentin e Ushtrisë Sovjetike dhe Stadiumin Kombëtar Vasil Levski. Është ndërtuar nga arkitekti çek Vaclav Proshek në 1891.


Nëse dëshironi të vizitoni këtë qytet, ndjehuni të lirë të kërkoni në faqen tonë të internetit për rrugët që janë më të përshtatshme për ju. Disa prej tyre janë:

NISJET PËR SOFIA
BEOGRAD - SOFIA
SHKUP - SOFIA 
PODGORICA - SOFIA 
TIRANA - SOFIA 

BusTicket4.me gjithmonë me ju!

Komente

Për këtë bllog nuk ka komente.

Shkruani një koment

MË TË LEXUARAT

KATEGORITË

ARKIVA